ÖRNEKLEME DELİĞİ UYGUN OLMAYAN BACALARDA ÖLÇÜM PROSEDÜRÜ

Örnekleme deliği uygun olmayan bacalarda ölçüm prosedürü bazı standart metodlara göre belirlenir. Emisyon ölçümleri yapılırken bacada açılan örnekleme deliğindeki gaz akışının laminer bir akışa sahip olması gerekmektedir. Örnekleme standartları bu mesafeler ile ilgili asgari şartlar ve tavsiyelerde bulunmaktadır.

ÖRNEKLEME DELİĞİ UYGUN OLMAYAN BACALARDA ÖLÇÜM PROSEDÜRÜ

Bacada yapılacak örnekleme EPA standartlarına göre yapılacaksa örnekleme deliğinden yukarıya doğru olan mesafenin en az 0,5 hidrolik çap kadar, aşağıya doğru ise en az 2 hidrolik çap kadar düz bir mesafenin olması gerekmektedir. Eğer ölçüm yapılan baca, Sanayiden Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğindeki yükseklikleri sağladığı halde yukarıda belirtilen mesafeleri sağlamıyor ve bacada herhangi bir revizyon işlemi yapılamıyorsa uygun olmayan baca prosedürü işletilir. Bu işlemde örnekleme yapılacak bacada travers artırımı yapılır. Her traverste akış açısı ölçülür (Epa Method 2F).

Akış açısı 20 derecenin üstünde olan noktalardan örnekleme yapılmaz ve bu durum raporda belirtilir (Epa Method 1).

Bacada yapılacak örnekleme TS ISO 9096 veya TS EN 13284 standartlarına göre yapılacaksa, örnekleme yeri ile ilgili TS EN 15259 standardındaki tavsiye edilen mesafelere bakılır. Bu mesafeler örnekleme deliğinden yukarıya doğru 2 hidrolik çaplık düz bir mesafe, aşağıya doğru da 5 hidrolik çaplık düz mesafedir. EPA standartlarında olduğu gibi eğer ölçümü yapılan baca SKHKKY’ deki yükseklikleri sağladığı halde bu tavsiye edilen değerleri sağlamıyor ve bacada revizyon yapılamıyorsa yine uygun olmayan baca prosedürü işletilir.

Örnekleme yapılacak bacada travers artırımı yapılır. Her traverste akış açısı ölçülür (MID 13284-1). Akış açısı 15 derecenin üstünde olan travers noktalarında örnekleme yapılmaz ve bu durum raporda belirtilir.

 

İlker CİVİL
Çevre Mühendisi

Kaynaklar:

  • EPA Method 1 – Sample/Velocity Traverses
  • EPA Method 2F – Flow Rate Measurement with 3-D Probe
  • Method Implementation Document for EN 13284-1
  • TS EN 15259 Hava Kalitesi – Sabit Kaynak Emisyonlarının Ölçümü – Ölçme Bölgeleri Ve Yerleri İle Ölçümün Amacı, Planı Ve Raporlanması İçin Gerekler

Adresimiz

Ali Kuşçu Mahallesi, Yavuz Selim Caddesi, No: 50, Fatih/İstanbul

İletişim Bilgilerimiz


+90 212 621 23 40+90 212 621 23 59info@haliccevre.com

Sosyal Medya Hesaplarımız


Merhaba
1
Merhaba
Mesajınıza hafta içi 07:30 - 17:00 saatleri arasında dönüş yapılacaktır.