UNEP EMİSYON AÇIĞI RAPORU 2022 – THE CLOSİNG WİNDOW

UNEP, yani Birleşmiş Milletler Çevre Programı; iklimin durumunu, şu anda neler olduğunu, kaydedilen ilerlemeyi ve iklim acil durumları ile mücadele etmek için yapılması gerekenleri güncel tutmaya çalışıyor. İklim değişikliğinin artan etkileri dünya genelinde yaşanırken, sera gazı emisyonlarının düşmesi gerektiği mesajı net. Yine de ‘Emisyon Açığı Raporu 2022 : Kapanan Pencere – İklim krizi toplumların hızlı dönüşümünü gerektiriyor’, uluslararası toplumun 1.5°C’ye yönelik güvenilir bir yol olmadığı için Paris hedeflerinin çok gerisinde kaldığını ortaya koyuyor. Yalnızca sistem genelinde acil bir dönüşüm iklim felaketini önleyebilir.

Bu yılki rapordaki yenilikler

UNEP EMİSYON AÇIĞI RAPORU 2022 – THE CLOSİNG WİNDOW

Rapor, 2030’da sera gazı emisyonlarının tahmin edildiği yer ile iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için olması gereken yer arasındaki farka genel bir bakış sunan yıllık bir serinin 13. baskısıdır  .

Rapor, 2021’de Glasgow, Birleşik Krallık’ta düzenlenen COP26’dan bu yana güncellenen ulusal taahhütlerin, öngörülen 2030 emisyonları için ihmal edilebilir bir fark yarattığını ve Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 2°C’nin çok altında, tercihen 1,5°C ile sınırlama hedefinden uzak olduğumuzu gösteriyor. Şu anda yürürlükte olan politikalar, yüzyılın sonuna kadar 2,8°C’lik bir sıcaklık artışına işaret ediyor. Mevcut taahhütlerin uygulanması, şartlı ve koşulsuz taahhütler için yüzyılın sonuna kadar bunu ancak 2.4-2.6°C’lik bir sıcaklık artışına indirecektir.

Rapor, yalnızca sistem genelinde acil bir dönüşümün, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını sınırlamak için gereken muazzam kesintileri sağlayabileceğini ortaya koyuyor: şu anda iklim değişikliğine karşı uygulanan politikalara dayalı tahminlere göre 1,5°C’ye ulaşmak için %45 ve 2°C’ ye ulaşmak için %30 ihtimal var. Bu rapor, elektrik arzı, sanayi, ulaşım ve bina sektörleri ile gıda ve finans sistemlerinde gerekli eylemlere bakarak, bu dönüşümün nasıl gerçekleştirileceğine dair derinlemesine bir araştırma sunuyor.

İklim krizi toplumların hızlı dönüşümünü gerektiriyor

Pencere kapanıyor! Dünya, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşma yolunda değil ve yüzyılın sonuna kadar küresel sıcaklıklar 2,8°C’ye ulaşabilir.

Emisyon Açığı Raporu 2022, dünyanın küresel felaketten kaçınmak için emisyonları %45 oranında azaltması gerektiğini ortaya koyuyor. Toplumları dönüştürmek için çözümler var, ancak şimdi kolektif, çok taraflı eylem zamanı.

 

 

Feyza YALÇIN
Sosyolog

 

KAYNAKLAR
https://www.unep.org/


Adresimiz

Ali Kuşçu Mahallesi, Yavuz Selim Caddesi, No: 50, Fatih/İstanbul

İletişim Bilgilerimiz


+90 212 621 23 40+90 212 621 23 59info@haliccevre.com

Sosyal Medya Hesaplarımız


Merhaba
1
Merhaba
Mesajınıza hafta içi 07:30 - 17:00 saatleri arasında dönüş yapılacaktır.