SU KALİTESİ VE ATIKSU

Su kalitesi ve atıksuların geri kazanımı her geçen gün daha önemli hale geliyor. Nüfus arttıkça ve doğal ortamlar bozuldukça, herkesin güvenli ve yeterli su kaynaklarına sahip olmasını sağlamak giderek daha da zorlaşıyor. Çözümün büyük bir kısmı, daha az kirlilik üretmek ve atık suyu yönetme şeklimizi iyileştirmektir.

SU KALİTESİ VE ATIKSU Daha döngüsel, sürdürülebilir bir ekonomi, ekosistemlerin kirlenmesinin azaltılması ve atık suyun su, enerji ve besin kaynağı olarak arıtılması, geri dönüştürülmesi ve güvenli bir şekilde yeniden kullanılması anlamına gelir.

Su döngüsü boyunca su kirliliği artmaktadır. Nüfus artışı, hızlanan kentleşme ve ekonomik gelişme nedeniyle, üretilen atık su miktarı ve genel kirlilik yükü küresel olarak artmaktadır.

Sanayi ve tarım genellikle büyük su kirleticileridir . Kimyasal gübre ve tarım ilaçlarının artan kullanımı ve sulamada arıtılmayan atık sular, yeraltı sularını ve yüzey sularını kirletmektedir. Birçok alanda endüstri hala atıkları doğrudan su yollarına boşaltmaktadır.

Atık su yönetimi ciddi şekilde ihmal ediliyor. Tüm dünyada, güvenli bir şekilde yeniden kullanılan atık su, potansiyel olarak karşılanabilir ve sürdürülebilir bir su, enerji, besin ve diğer geri kazanılabilir malzeme kaynağı olarak büyük ölçüde göz ardı edilmektedir.

Şehirlerde arıtılmamış atık su önemli bir sorundur . Daha fakir kentsel alanlarda, atık suyun büyük bir kısmı arıtılmadan doğrudan en yakın drenaj kanalına veya su kütlesine boşaltılır. Evsel atıklar, insan atıkları, zehirli kimyasallar ve tıbbi atıklar havaya maruz kalarak, genellikle yoğun nüfuslu yerleşim bölgelerinde çevreyi kirletiyor.

Hükümetler, atık sudaki muazzam fırsatlardan yararlanmalıdır.Güvenli bir şekilde yönetilen atık su, karşılanabilir ve sürdürülebilir bir su, enerji, besin ve diğer geri kazanılabilir malzeme kaynağıdır.

Atık su, artan talebin karşılanmasına yardımcı olabilir. Belediye faaliyetlerinde, sürdürülebilir tarımda, enerji üretiminde ve endüstriyel kalkınmada atık suyu kullanan birçok arıtma prosesi ve işletim sistemi bulunmaktadır.

Faydalar, daha iyi atık su yönetiminin maliyetlerinden çok daha fazladır.Atık su geri dönüşümünü ve güvenli yeniden kullanımı artırarak su kalitesi ve arzı üzerindeki olumlu etkiler, yeni iş fırsatları sağlayarak ve daha fazla ‘yeşil’ iş yaratarak halk sağlığı, çevresel sürdürülebilirlik ve ekonomik kalkınmada ilerleme sağlayacaktır. SU KALİTESİ VE ATIKSU

Atık su çiftçiler için hayati olabilir. Atık su, mahsuller için hem su hem de besin içeriği açısından değerli bir kaynaktır. İyileştirilmiş atık su yönetimi, patojene maruz kalma riskini azaltarak tarım işçilerinin sağlığını iyileştirebilir.

Atık su ‘endüstriyel simbiyoz’da kullanılabilir.Endüstri, önemli bir su tüketicisi ve atık su boşaltıcıdır. Artık pek çok işletme ‘proses sularının’ bir kısmını soğutma veya ısıtma için, yağmur suyunu ise tuvalet sifonu, sulama veya araç yıkama için kullanıyor.

 

Feyza YALÇIN
Kimyager

 

KAYNAKLAR

https://www.unwater.org/


Adresimiz

Ali Kuşçu Mahallesi, Yavuz Selim Caddesi, No: 50, Fatih/İstanbul

İletişim Bilgilerimiz


+90 212 621 23 40+90 212 621 23 59info@haliccevre.com

Sosyal Medya Hesaplarımız


Merhaba
1
Merhaba
Mesajınıza hafta içi 07:30 - 17:00 saatleri arasında dönüş yapılacaktır.