ANTİMON MARUZİYETİ

Günlük Hayatta Antimon Maruziyeti

ANTİMON MARUZİYETİAntimon çevrede doğal olarak bulunduğu için, her gün çok düşük seviyelerde, çoğunlukla yiyecek ve içme suyunda ister istemez maruz kalıyorsunuz. Ayrıca havada çok düşük seviyelerde antimona maruz kalabilirsiniz. Bazı plastik su şişelerinden su içmek daha yüksek seviyede antimon maruziyetine sebep olabilir, ancak bu seviyelerin sağlık etkilerine neden olduğu bilinmemektedir.

İzabe tesisleri, kömürle çalışan tesisler ve çöp yakma tesisleri gibi atık sahalarının veya onu işleyen veya serbest bırakan endüstrilerin yakınında daha yüksek seviyelerde antimon bulunabilir.

Antimon içeren havayı soluduğunuzda, antimon parçacıkları ciğerlerinizde birikebilir. Bu parçacıklardan bazıları öksürüp yutulabilir. Akciğerlerin derinliklerinde biriken küçük parçacıklar, akciğerlerin iç yüzeyinden geçerek kan dolaşımına girebilir. Akciğerlerinizdeki antimon, antimon bileşiğine bağlı olarak birkaç gün veya hafta sonra kanınıza girecektir. Antimon trioksit gibi kolayca çözünmeyen bileşikler, akciğerlere zarar verebilecekleri yerde daha uzun süre akciğerlerde kalacaktır.

Yediğiniz veya içtiğiniz antimonun küçük bir miktarı birkaç saat sonra kana karışır. Yiyecek veya sudaki antimon miktarı ve formu, kanınıza ne kadar antimon gireceğini etkiler.

Antimon Maruziyeti ve Zararları

Gözlere ve cilde zararlı olabilir. Antimon ayrıca akciğerler, kalp ve mide ile ilgili sorunlara da neden olabilir. İşçiler, antimon ve bileşiklerine maruz kalmaktan zarar görebilir. Maruz kalma seviyesi doza, süreye ve yapılan işe bağlıdır.

Antimon birçok sektörde kullanılmaktadır. Alev geçirmez malzemelerin yapımında ve bazı boya, cam ve pillerde kullanılır. Antimon, dayanıklılıklarını artırmak için kurşun gibi malzemelerle birleştirilir. Antimona maruz kalma riski taşıyan bazı çalışma alanları şu şekildedir:

  • Metal lehimleme ve sert lehimleme işlerinde yer alan çalışanlar
  • Cam işleme endüstrilerindeki işçiler
  • Antimon madenciliği ve çıkarma süreçlerinde yer alan çalışanlar
  • Antimon bileşikleri ve alaşımları etrafında çalışan işçiler

Antimon Nedir?

AANTİMON MARUZİYETİntimon (Sb), gümüş beyazı kırılgan bir katı veya koyu gri parlak bir tozdur. Çevrede antimon metali, cevherlerde (doğada mineraller bulunan kayalar) antimon bileşikleri oluşturmak için diğer maddelerle birlikte bulunur. Antimon, üç değerlikli veya beş değerlikli olarak adlandırılan iki kimyasal “durumda” var olabilir.

 

 

 

 

Antimonun Kullanım Alanları Nelerdir?

Antimon cevherleri çıkarılır ve daha sonra kurşun akü bataryalarında, lehimde, sac ve boru metalinde, yataklarda, dökümlerde ve kalayda kullanılan antimon alaşımları oluşturmak için diğer metallerle karıştırılır. Antimon oksit, tekstil ve plastiklere alev almalarını önlemek için eklenen bir antimon bileşiğidir. Ayrıca boyalarda, seramiklerde ve havai fişeklerde ve plastik, metal ve cam için emaye olarak kullanılır.

Antimonun Sağlık için Faydaları Var mıdır?

Antimon, tıbbi nedenlerle kullanıldığında faydalı etkilere sahip olabilir. Belirli parazit türleriyle enfekte olmuş insanları tedavi etmek için bir ilaç olarak kullanılmıştır. Kalp sorunları, bulantı ve kusma, kas ve eklem ağrısı gibi bazı yan etkiler bildirilmiştir.

Mevcut sağlık etkileri verilerinin çoğu, beş değerli antimon bileşiklerinden daha zararlı görünen üç değerlikli antimon bileşikleri içindir. Tipik olarak daha yüksek antimon seviyelerine maruz kalan işçilerde yapılan araştırmalar, antimon tozunun solunmasının kalp ve akciğer problemlerine, mide ağrısına, ishale, kusmaya ve mide ülserlerine neden olabileceğini göstermektedir. Yüksek dozda antimon yutmak insanlarda kusmaya neden olabilir.

Antimonun insanlara zarar verip vermeyeceğini öğrenmenin bir yolu, laboratuvar hayvanlarında araştırmalar yapmaktır. Bu çalışmaların çoğu, çevrede bulunan seviyelerden daha yüksek olan dozları test etmiştir. Yüksek düzeyde antimon soluyan laboratuvar hayvanlarında yapılan çalışmalar, akciğer ve kalp hasarını bildirmiştir. Antimon yutan hayvanlarda karaciğer hasarı, kan şekeri seviyelerinde düşüş ve gelişimsel etkiler (büyümede azalma) bulunmuştur. Antimon ayrıca cildi ve gözleri tahriş edebilir.

Yüksek düzeyde antimon trioksit soluyan sıçanlarda yapılan bazı çalışmalarda akciğer kanseri bulundu.

Antimon ile kirlenmiş bir atık alanının yakınında yaşıyorsanız, çocukların kir içinde yemek yemesini veya oynamasını önleyin.

 

Feyza YALÇIN

Kimyager

 

KAYNAKLAR

https://www.atsdr.cdc.gov/

https://www.epa.gov/

 

Diğer Blog Yazılarımız İçin: https://haliccevre.com/blog/ 


Adresimiz

Ali Kuşçu Mahallesi, Yavuz Selim Caddesi, No: 50, Fatih/İstanbul

İletişim Bilgilerimiz


+90 212 621 23 40+90 212 621 23 59info@haliccevre.com

Sosyal Medya Hesaplarımız


Merhaba
1
Merhaba
Mesajınıza hafta içi 07:30 - 17:00 saatleri arasında dönüş yapılacaktır.