ATIKSU GERİ KAZANIM YÖNTEMLERİ VE ÖNEMİ

Su yaşam için en önemli kaynaktır. Hızlı nüfus artışı, sanayileşme ve kentleşme ile suya olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bu ihtiyaç dünya üzerinde yavaş yavaş su kıtlığına yol açmakta. Hatta bazı ülkelerde su kıtlığı yaşanırken, bazı ülkelerde kıtlığa doğru yürümektedir. Gelecekte yaşanılması öngörülen su problemleri için önceden su kıtlığına karşı alınabilecek önlemler planlanmalıdır. Planlama önce tabii ki kişinin kendisinden başlar. Suyu ihtiyacından fazla kullanmaması, dikkat etmesi gibi… Ancak kişisel olarak dikkat etmek, gelecekteki insanları da düşünmek bu durum için yeterli olmayacaktır. Çözüm olarak birçok yöntem vardır. Bunlardan birisi de atık suların geri kazanım yöntemleridir.

Atık su: Evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer kullanımlar sonucunda kirlenmiş veya özellikleri değişmiş sulara atık su denilmektedir.

Atık suların arıtılması ve geri kazanılmasındaki amaç var olan su kaynaklarının korunumu ve temiz su kaynakları üzerine düşen yükün azaltılmasıdır. Atık suyun yeniden kullanımı teorik olarak, uygun koşullar sağlanması durumunda her zaman mümkündür.

Atıksu Geri Kazanım yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

ATIKSU GERİ KAZANIM YÖNTEMLERİ VE ÖNEMİ

Kentsel Amaçlı Yeniden Kullanım

Kentsel amaçlı kullanım, içme suyu dışında çeşitli amaçları kapsamaktadır. Bu amaçlar;

  • Park alanlarının, okul bahçeleri ve spor alanlarının, otoyol kenarlarının, oyun alanları, halka ait bina ve tesis çevrelerindeki yeşil alanların sulanması,
  • Oto yıkama, yangın söndürme ve toz kontrolünde su temini,
  • Şelale, çeşme ve havuz gibi dekoratif kullanımlarda su ihtiyacı,
  • Endüstriyel ve ticari binaların tuvalet suyunda kullanımını içermektedir.

Endüstriyel Amaçlı Yeniden Kullanım

Endüstride geri kazanılmış su, soğutma kuleleri, kül sulama, radyoaktif atıkların seyreltilmesi, baca gazı yıkama, metal fabrikaları ve kazanlar gibi proseslerde kullanılabilir. Soğutma suları, tek başına en büyük endüstriyel su ihtiyacını oluşturur ve pek çok endüstri için geri kazanılmış suyun en yaygın kullanım yöntemidir.

Yeraltı Suyu Beslemesi Amaçlı Yeniden Kullanımı

Günümüzde, sağlık riski ile ilgili bazı belirsizlikler nedeniyle, geri kazanılmış atık suyun yeraltı suları için geniş bir kullanım alanı bulması sınırlıdır. Ülkemizde arıtılmış suların yeraltı suyu beslemesinde çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü yeraltı suları içme ve kullanma suyu olarak sıklıkla kullanılmaktadır.

İçme suyu Kaynaklarının Arttırılması Amaçlı Yeniden Kullanım

İçme sularının arttırılması amacıyla arıtılmış atık sular, yeraltı suyu ve yüzeysel sularla karıştırılır. Buna ilave bir arıtım yapılarak su dağıtım sistemlerine verilir. Arıtılmış atık sular direkt içme ve indirekt içme olarak yeniden kullanılabilir.

Tarımsal Amaçlı Yeniden Kullanım

Öncelikle üretimin artmasına katkıda bulunur. Bunun nedeni arıtılmış atıksuların, bitkinin besin maddesi olan nütrientleri içermesidir. Arıtılmış atıksuların besin açısından zengin olması zirai amaçlı geri kullanımda artışa neden olmaktadır. Sulamada geri kazanılmış su kullanıldığında, ağır metaller ve biyokimyasal oksijen ihtiyacı (BOD) gibi kirleticiler, toprak ve bitkiler tarafından alınma ve filtrasyon işlevleri nedeniyle giderilebilir. Sulama, toprak verimliliğini artırabilir ve geri kazanılmış su alan bitkilerin büyümesini teşvik edebilir. Ek olarak, ıslah edilmiş sudaki azot ve fosforun çoğu, bitkiler tarafından kolaylıkla kullanılabilen formlarda bulunur. Toprakta ilgili element içeriklerindeki değişiklikler nedeniyle, geri kazanılmış sulama ile topraktaki enzim faaliyetleri de iyileştirilebilir. İyileştirilmiş su, azot, fosfor ve potasyum gibi birçok besleyici içerdiğinden, geri kazanılmış su ile tarımsal sulama, gübre kullanımını azaltabilir ve bitkisel üretim maliyetinden tasarruf edebilir.

ATIKSU GERİ KAZANIM YÖNTEMLERİ VE ÖNEMİ

Sonuç olarak atık suyun tekrar kullanımı, atık suyun arıtma verimliliğini arttırır ve var olan su kaynaklarını korunumu ve temiz su kaynakları üzerine düşen yükü azaltılır. İleride olabilecek su sıkıntılarının önüne geçer.

Unutmayalım su yenilenebilir doğal bir kaynaktır.

 

Dilara AKINCI

Kimyager

 

KAYNAKLAR

https://www.researchgate.net/publication/288932054_Wastewater_reclamation_and_reuse_in_China_Opportunities_and_challenges

https://polen.itu.edu.tr/bitstream/11527/8937/1/4297.pdf

https://www.vatekcevre.com/blog/atiksu-geri-kazanim-sistemlerinin-gerekliligi


Adresimiz

Ali Kuşçu Mahallesi, Yavuz Selim Caddesi, No: 50, Fatih/İstanbul

İletişim Bilgilerimiz


+90 212 621 23 40+90 212 621 23 59info@haliccevre.com

Sosyal Medya Hesaplarımız


Merhaba
1
Merhaba
Mesajınıza hafta içi 07:30 - 17:00 saatleri arasında dönüş yapılacaktır.