ETİLEN ve ETİLEN MARUZİYETİ

Etilen; karbon-karbon çift bağları içeren alkenler olarak bilinen organik bileşiklerin en basitidir. Etilen, kimya endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır ve dünya çapındaki üretimi diğer tüm organik bileşiklerinkinden fazladır. Bu üretimin çoğu, çeşitli zincir uzunluklarında etilen birimlerinin polimer zincirlerini içeren yaygın olarak kullanılan bir plastik olan polietilene doğru gidiyor. Etilen ayrıca önemli bir doğal bitki hormonudur ve tarımda meyvelerin olgunlaşmasını zorlamak için kullanılır. Etilen, tatlı bir kokusu ve tadı olan renksiz bir gaz olarak görünür. Havadan daha hafiftir. Kolayca tutuşur ve bir alev sızıntının kaynağına kolayca geri dönebilir. Uzun süre ateşe veya ısıya maruz kaldığında kaplar şiddetli bir şekilde parçalanabilir ve fırlayabilir. Patlamaya neden olabilir.

Etilen, soğutulmuş sıvı (kriyojenik sıvı), 50°F’nin altında sevk edildiğinde basınçlı sıvı olarak görünür. Tatlı bir koku ve tat ile renksiz. Kaynayan sıvıdan çıkan buharlar havadan hafiftir. Kolay tutuşur. Toksik değil ama basit bir boğucu. Uzun süre ateşe veya yoğun ısıya maruz kaldığında kaplar şiddetle parçalanabilir ve fırlayabilir. Anestezik, soğutucu olarak ve diğer kimyasalları yapmak için kullanılır.

Etilen, birçok bitkinin olgunlaşmasını ve çiçeklenmesini etkileyen bir hormondur. Bahçecilikte ve meyvelerde tazeliği kontrol etmek için yaygın olarak kullanılır. Doğal olarak oluşan etilenin ovalanması olgunlaşmayı geciktirir.

ETİLEN ve ETİLEN MARUZİYETİ

Etilen kullanımı iki ana kategoriye ayrılır: 1) daha uzun karbon zincirlerinin yapıldığı bir monomer olarak ve 2) diğer iki karbonlu bileşikler için bir başlangıç ​​malzemesi olarak. Bunlardan ilki, yıllık üretimin yaklaşık yarısını tüketen, tek başına en büyük etilen kullanımıdır. Etilenin polimerizasyonu (birçok küçük molekülün daha büyük olanlara tekrar tekrar birleştirilmesi) verirpolietilen, özellikle ambalaj filmleri, tel kaplamalar ve sıkılabilir şişelerin üretiminde birçok kullanıma sahip bir polimer. Polimerizasyon yüksek basınç ve sıcaklıklarda yapıldığında, ürün düşük yoğunluklu polietilen olarak adlandırılır ve Ziegler-Natta katalitik koşulları altında polimerizasyonla oluşturulan yüksek yoğunluklu polietilenden farklı özelliklere sahiptir.

Etilen, etanol (endüstriyel alkol), etilen oksit (antifriz ve polyester lifler ve filmler için etilen glikole dönüştürülür), asetaldehit (asetik aside dönüştürülür) ve vinil klorür dahil olmak üzere bir dizi iki karbonlu bileşiğin hazırlanması için başlangıç ​​malzemesidir.

Etilen oksit (C₂H₄O) hafif tatlı kokulu yanıcı bir gazdır. Buna maruz kalan kişiler:

  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İshal olma
  • Nefes almakta zorlanma
  • Uykulu hissetme
  • Zayıf hissetme
  • Çok yorgun olma
  • Göz ve cilt yanıkları
  • Donma
  • Üreme problemleri gibi durumlarla karşılaşabilirler.

Etilen oksit çalışanlara zarar verebilir ve verebileceği zarar duruma göre değişir. Muhtemel zarar, bir işçinin ne kadar etilen okside maruz kaldığını, ne kadar süreyle maruz kaldığını ve ne yaptığını içerebilir.

Birçok endüstri etilen oksit kullanır. Bazıları, endüstrilerin antifriz ve polyester yapmak için kullandığı etilen glikol yapmak için kullanır.

Etilen oksitle temas edebilecek işçi örnekleri aşağıda verilmiştir:

  • Çözücü, antifriz, tekstil, deterjan, yapıştırıcı veya poliüretan köpük yapmak için kullanan tesislerdeki fabrika çalışanları
  • Etilen oksit üreten fabrikalarda çalışan fabrika çalışanları
  • Onu tahıl ambarlarındaki böcekleri kontrol etmek için kullanan çiftlik çalışanları
  • Tıbbi ekipman ve malzemeler üzerindeki mikropları öldürmek için kullanan hastane çalışanları

NIOSH, işverenlerin   yaralanmaları önlemek için Kontrol Hiyerarşisini kullanmalarını önerir. Etilen oksit kullanan bir sektörde çalışıyorsanız, lütfen kimyasal etiketleri okuyun ve Güvenlik Bilgi Formlarını inceleyin.  İş yerlerindeki kimyasalları kontrol etmenin yollarını öğrenmek için NIOSH’nin İşyerinde Kimyasal Güvenliği Yönetme sayfasını ziyaret edin  .

Etilen oksit için diğer terimler arasında “dimetilen oksit”, “1,2-epoksi etan” ve “oksiran” bulunur.

 

Feyza YALÇIN
Kimyager

 

KAYNAKLAR

https://www.osha.gov/

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/

https://www.sciencedirect.com/


Adresimiz

Ali Kuşçu Mahallesi, Yavuz Selim Caddesi, No: 50, Fatih/İstanbul

İletişim Bilgilerimiz


+90 212 621 23 40+90 212 621 23 59info@haliccevre.com

Sosyal Medya Hesaplarımız


Merhaba
1
Merhaba
Mesajınıza hafta içi 07:30 - 17:00 saatleri arasında dönüş yapılacaktır.