PERMAKÜLTÜR

Permakültür toprağı, kaynakları, insanları ve çevreyi karşılıklı yarar sağlayan sinerjiler aracılığıyla bütünleştirir, çeşitli doğal sistemlerde görülen atıksız, kapalı döngü sistemlerini taklit eder. Permakültür, kırsal ve kentsel bağlamlarda her ölçekte uygulanabilir bütünsel çözümleri araştırır ve uygular. Tarım, su hasadı ve hidroloji, enerji, doğal yapı, ormancılık, atık yönetimi, hayvan sistemleri, su ürünleri yetiştiriciliği, uygun teknoloji, ekonomi ve toplum gelişimini içeren çok disiplinli bir araç kutusudur.

Başka bir deyişle, permakültür bütünsel, doğayla uyumlu yaşayan bir dünya görüşü ve bunun nasıl yapılacağına dair teknik bir yaklaşımdır.

Permakültür (Bill Mollison tarafından türetilen kelime, kalıcı tarım ve kalıcı kültürün bir ifadesidir), doğal ekosistemlerin çeşitliliğine, istikrarına ve esnekliğine sahip tarımsal olarak üretken ekosistemlerin bilinçli tasarımı ve bakımıdır. Peyzaj ve insanların uyumlu bir şekilde bütünleşmesi – onların yiyecek, enerji, barınak ve diğer maddi ve maddi olmayan ihtiyaçlarını sürdürülebilir bir şekilde sağlamak-. Kalıcı tarım olmadan, istikrarlı bir sosyal düzen olasılığı yoktur.

Permakültür tasarımı, kavramsal, materyal ve stratejik bileşenlerin, yaşamın tüm biçimlerine fayda sağlama işlevi gören bir modelde bir araya getirilmesi sistemidir.

Permakültürün arkasındaki felsefe, doğaya karşı değil, onunla birlikte çalışmaktır; uzun süreli ve düşüncesiz eylemden ziyade uzun süreli ve düşünceli gözlem; sistemlerin tek bir getirisini istemek yerine tüm işlevleriyle bakmak ve sistemlerin kendi evrimlerini göstermelerine izin vermekdir.

Permakültürün temeli faydalı tasarım olduğundan, diğer tüm etik eğitim ve becerilere eklenebilir ve tüm insan çabalarında yer alma potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, geniş peyzajda, permakültür halihazırda yerleşik alanlara ve tarım arazilerine yoğunlaşmaktadır. Bunların hemen hemen hepsinin ciddi bir rehabilitasyona ve yeniden düşünmeye ihtiyacı vardır.

PERMAKÜLTÜR

Becerilerimizi gıda tedariki ve yerleşimi entegre etmek, çatı alanlarımızdan su toplamak ve yakınına atıkları alan ve enerji sağlayan bir yakıt ormanı bölgesi yerleştirmek için kullanmanın kesin bir sonucu, dünyanın büyük bir bölümünü serbest bırakmak olacaktır. Bunlara, küresel sağlığın çok geniş anlamı dışında, asla “insanların yararına” olarak bakılmamalıdır.

Ekili (tasarlanmış) bir ekosistem ile doğal bir sistem arasındaki gerçek fark, ekili ekolojideki türlerin (ve biyokütlenin) büyük çoğunluğunun insanların veya onların çiftlik hayvanlarının kullanımına yönelik olmasıdır. Biz toplam ilkel veya doğal türler topluluğunun yalnızca küçük bir parçasıyız ve verimlerinin yalnızca küçük bir kısmı doğrudan bizim için kullanılabilir. Ancak kendi bahçelerimizde, hemen hemen her bitki, insanlara doğrudan verim sağlamak veya desteklemek için seçilir. Ev tasarımı temel olarak insanların ihtiyaçlarıyla ilgilidir; dolayısıyla insan merkezlidir (antroposentrik).

Bu, yerleşim tasarımı için geçerli bir amaçtır, ancak aynı zamanda vahşi doğanın korunması için doğa merkezli bir etiğe de ihtiyacımız var. Ancak açgözlülüğümüzü yönetmezsek ve ihtiyaçlarımızı mevcut yerleşimlerimizden sağlamazsak doğa için fazla bir şey yapamayız. Bu amaca ulaşabilirsek, tarımsal peyzajın çoğundan çekilebilir ve doğal sistemlerin gelişmesine izin verebiliriz.

Doğadaki besinlerin ve enerjinin geri dönüşümü birçok türün bir işlevidir. Bahçelerimizde atıkları (kompost veya malç yoluyla) toprağa ve bitkilere geri vermek kendi sorumluluğumuzdadır. Bahçelerimizde aktif olarak toprak yaratırız, oysa doğada birçok başka tür bu işlevi yerine getirir. Evlerimizin çevresinde bahçe kullanımı için su yakalayabiliriz, ancak nehirlerin temiz su ile akmasını sağlamak, küresel atmosferi korumak ve gaz halindeki kirleticilerimizi hapsetmek için yoğunlaştırıcı yaprakları ve bulutları sağlamak için doğal ormanlık manzaralara güveniyoruz. Bu nedenle, antroposentrik insanlara bile, mevcut ormanların korunmasına çok dikkat etmeleri ve yardım etmeleri ve mevcut tüm türlerin korunmasına yardımcı olmaları ve onlara yaşayabilecekleri bir yer bırakmaları tavsiye edilir.

Toprağı suistimal ettik ve ev bahçelerimize ve yerleşim yerlerimize göz kulak olsaydık asla rahatsız etmeyeceğimiz sistemleri çöpe attık. Doğal sistemler üzerine bir dizi etik belirtmemiz gerekiyorsa, şöyle olsun:

  • Çoğu türün hala dengede olduğu, kalan doğal ormanların daha fazla bozulmasına karşı amansız ve uzlaşmaz muhalefet;
  • Bozulmuş ve hasar görmüş doğal sistemlerin kararlı durumlara güçlü bir şekilde rehabilitasyonu;
  • Varlığımız için kullanabileceğimiz en az arazi üzerinde kendi kullanımımız için bitki sistemleri kurmak;
  • Nadir veya tehdit altındaki türler için bitki ve hayvan barınakları kurulması.

Bir tasarım sistemi olarak permakültür, öncelikle yukarıdaki üçüncü ifadeyle ilgilenir, ancak sorumlu davranan tüm insanlar aslında birinci ve ikinci ifadelere dikkat ederler. Yerel olarak yaygın ve istilacı olmamaları koşuluyla, ihtiyaç duyduğumuz veya kendi yerleşim tasarımlarımızda kullanmak için bulabildiğimiz tüm türleri kullanmamız gerektiğine inanıyoruz.

 

Feyza YALÇIN
Sosyolog

 

KAYNAKLAR
permaculturenews.org
modernfarmer.com


Adresimiz

Ali Kuşçu Mahallesi, Yavuz Selim Caddesi, No: 50, Fatih/İstanbul

İletişim Bilgilerimiz


+90 212 621 23 40+90 212 621 23 59info@haliccevre.com

Sosyal Medya Hesaplarımız


Merhaba
1
Merhaba
Mesajınıza hafta içi 07:30 - 17:00 saatleri arasında dönüş yapılacaktır.