MALÇLAMA

Malç, sonbahar sonundan kış sonuna (Kasım-Şubat) kadar toprak yüzeyine uygulanan en az 5 cm (2 inç) kalınlığında bir malzeme tabakasıdır. Donmaya karşı koruma sağlamak, besin maddesi ekleyerek veya organik madde içeriğini artırarak bitki gelişimini iyileştirmek, topraktan su kaybını azaltmak, dekoratif amaçlı ve yabancı otları bastırmak için kullanılır. Örnekler arasında iyi çürümüş bahçe kompostu ve gübresi, yontulmuş ağaç kabuğu, çakıl, kum ve arduvaz kırıntıları sayılabilir. Doğada malç, düşen yapraklar ve bitki artıklarıdır.

Malç kullanıldığında, malçlamanın aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok faydası vardır:

  • Toprağın nemi korumasına yardımcı olun
  • Sulamayı azaltın
  • yabani otları bastırmak
  • Toprak organik maddesini iyileştirin
  • Sağlamak

MALÇLAMAİlkbaharda malç nemi hapseder, yabani otları bastırır ve toprağı besler. Kışın malç çıplak toprağı korur, erozyonu önler ve bitkileri korur.

Malç’ın sürdürülebilir ve ekolojik faydalarını ancak son zamanlarda takdir etmeye başladık. Doğru yapıldığında, malçlama, toprağımızdaki canlı mikroorganizmaları besinlerle besler ve bu küçük mikroplardan kaynaklanan atıklar, bitkiler için daha sağlıklı toprak yapısı oluşturarak sıkışmayı sınırlar.

 

Malçlamanın Faydaları

  1. Işığın toprak yüzeyine ulaşmasını engelleyerek yabancı ot gelişimini azaltır.
  2. Toprak yüzeyinden su kaybını azaltarak toprak nemini korumaya yardımcı olur.
  3. Toprak sıcaklıklarını dengeler, soğuk gecelerde daha sıcak, sıcak günlerde daha serin tutar.
  4. Çıplak toprağı korur, erozyonu ve toprak sıkışmasını azaltır.
  5. Bitkileri kışın donma, çözülme ve rüzgâr gibi sert koşullardan korur.

Malç’ın başka birçok faydası vardır:

  • Kışın malç altındaki toprak, korumasız topraktan daha sıcak olacaktır. Bu, bitkileri donma ve çözülme döngüsünden korur.
  • Toprak yüzeyinin kabuklanmasını önler. Su, malçla kaplı toprağa akmak yerine daha kolay hareket eder.
  • Toprağın yapraklara sıçramasını engeller; toprağı yapraklardan uzak tutmak, bitkilerin mantar ve bakteri hastalıklarına yakalanma ihtimalini azaltır.
  • Toprağı parçalar ve besler (eğer organik malç ise).
  • Killi toprakların yapısını ve kumlu toprakların nem tutma kapasitesini iyileştirir.
  • Yavaş yavaş toprak verimliliğini arttırır (organik ise) ve zaten toprakta bulunan mikro besinleri daha kullanılabilir hale getirebilir.
  • İlkbaharda toprağı ısıtır, bahçıvanın toprak normalde hazır olmadan günler veya haftalar önce ekim yapmasına izin verir.
  • Bitki hastalıklarını önlemek için bitkileri, özellikle domatesleri ve kavunları temiz ve yerden uzak tutar.
  • Çim yerine malç yerleştirildiğinde ağaçların gövdelerine zarar verme şansını sınırlar.
  • Bitki sağlığını ve büyümesini iyileştirir (daha az yabani ot ve daha tutarlı nem ve toprak sıcaklığı nedeniyle).
  • Bahçe tasarımına tek tip bir görünüm ve ritim vererek bahçeleri “canlı” ve çekici hale getirir.

Malç kullanmanın birçok faydası olmasına rağmen, bazı durumlarda kullanımı bahçeye zarar verebilir:

  • Çok fazla malç (3 inçten daha derin bir tabaka) bitkileri gömebilir ve boğabilir; su ve oksijen köklere ulaşamaz.
  • Malç, ağaç ve çalı gövdelerinin etrafına yığılırsa çürüyen kabuğa katkıda bulunabilir.
  • Bitki gövdelerinin yakınındaki malç sümüklü böceklerin, salyangozların, tünel kemirgenlerinin ve daha fazla haşerenin barınması için mükemmel bir yerdir. Sümüklü böcekleri ve salyangozları uzak tutmak için değerli bitkilerin tabanının etrafına odun külü veya diyatomlu toprak serpin.
  • Malç, düzgün yapılmazsa, yaz ortasında bitkilerinizi aşırı ısıyla pişirebilir.
  • Talaş veya taze talaş gibi açık renkli, ahşap bazlı malçlar, parçalanırken topraktan nitrojeni çalabilir. Soya fasulyesi küspesi, yonca veya pamuk tohumu küspesi gibi azot bakımından zengin bir gübreyi malça ekleyerek bu etkiye karşı konabilir.

Malçlar iki ana gruba ayrılabilir; biyolojik olarak parçalanabilir ve biyolojik olarak parçalanamaz. Her iki tür de ot tohumlarının çimlenmesi ve büyümesi için gerekli olan güneş ışığını engelleyerek yabancı otları bastırır ve toprak yüzeyinden buharlaşmayı azaltarak nemi korur.

Biyolojik olarak parçalanabilen malçlar

Bunlar, besinleri toprağa salmak için yavaş yavaş parçalanır ve yapısını iyileştirmeye yardımcı olur. Malzeme tamamen çürüdüğünde katmanların değiştirilmesi gerekecektir. En iyi malzemeler arasında  bahçe kompostu, ağaç yongaları, işlenmiş kozalaklı ağaç kabuğu, yaprak küfü, iyi çürümüş gübre, saman (çilekler için), kullanılmış şerbetçiotu (köpekler tarafından yenirse zehirli) ve deniz yosunu bulunur.

Biyolojik olarak parçalanamaz

Biyolojik olarak parçalanamayan malçlar, toprağın verimliliğini veya yapısını artırmaz, ancak yabani otları bastırır, nemi korur ve bazılarının dekoratif görünme avantajı vardır. Arduvaz, shingle, çakıl, çakıl, taş kırıntıları ve diğer dekoratif agregalar genellikle yataklar arasında malç olarak kullanılır. Konteynerlerin yüzeyinde deniz kabukları, eskitme cam ve benzeri malzemeler kullanılabilir, ancak plastikten yapılmış herhangi bir malzeme kullanmamak en iyisidir. Koyu renkli malzeme güneşte toprağı ısıtacak, beyaz çakıl gibi açık renkli malç ise güneş ışığını yansıtacak ve güçlü güneş ışığında kökleri daha serin tutacaktır.

Yeni yataklar veya bordürler için sac malç veya dokuma peyzaj kumaşı kullanılabilir. Döşemeden sonra, kumaşta doğrudan ekime izin veren yarıklar yapılabilir. Dezavantajı, bu malçların çok çekici görünmemesi, ancak çakıl, ağaç kabuğu veya diğer malzemelerle kamufle edilebilmeleridir. Yağmur ve sulama suyunun köklere ulaşmasını sağlamak için her zaman su geçirmez bir tabaka yüzey akışına ve başka yerlerde drenaj sorunlarına neden olabileceğinden geçirgen bir tabaka seçin.

Malç ne zaman uygulanır

Malçlar en iyi, yıllık yabani otların henüz filizlenmediği ve otsu bitkilerin uykuda olduğu ve bitkilerin ölmekte olduğu sonbaharda ilkbaharın ortasından sonlarına kadar uygulanır. Yeni dikimlerin etrafına veya yerleşik yataklara ve örnek bitkilere uygulanabilirler. Kurulması gereken yeni bitkiler, yabancı ot bastırma ve toprakta nem tutma özelliklerinden yararlanacakları yılın herhangi bir zamanında malçlanabilir.

Malç nasıl uygulanır

Yataklar ve bordürler, düşük büyüyen bitkileri boğmamaya veya odunsu bitkilerin gövdelerine karşı malç yığmamaya dikkat edilerek tamamen malçlanabilir.

 

 

Feyza YALÇIN
Kimyager

 

KAYNAKLAR

https://www.almanac.com/

https://www.rhs.org.uk/

 


Adresimiz

Ali Kuşçu Mahallesi, Yavuz Selim Caddesi, No: 50, Fatih/İstanbul

İletişim Bilgilerimiz


+90 212 621 23 40+90 212 621 23 59info@haliccevre.com

Sosyal Medya Hesaplarımız


Merhaba
1
Merhaba
Mesajınıza hafta içi 07:30 - 17:00 saatleri arasında dönüş yapılacaktır.