GÜBRE ANALİZİ NEDEN GEREKLİDİR?
GÜBRE ANALİZİ NEDEN GEREKLİDİR?
Gübreler, ekinlerin toprakta kaybettiği besin maddelerini tazeler ve gübre kullanılmadığı takdirde tarımsal verimlilik zarar görür. Mineraller bitkiler tarafından kolayca emilip kullanıldığından, toprağın beslenme havuzunu desteklemek için genellikle mineral gübreler kullanılır. Ek olarak, gübreler toprağın su tutma yeteneğini geliştirirken aynı zamanda verimliliğini artıran kritik elementler sağlar.
Mahsul üretiminde kullanılan gübrelerin kalitesi, büyüme döngüsü boyunca bitkiler için doğru miktarda besin maddesinin bulunmasını sağlamada kritik öneme sahiptir. Bazı besin maddelerinin fazla veya düşük seviyeleri bitki sağlığına zararlı olabilir; bu nedenle, gübrelerdeki besin maddelerini takip etmek çok önemlidir.
Gübredeki makro besinler, fosfor, azot ve potasyum kalitesini belirler. Aynı zamanda, magnezyum, kalsiyum, kükürt gibi bazı ikincil elementler ve eser miktarda bor, bakır, kobalt, demir, molibden, manganez ve çinko küçük miktarlarda bulunur, ancak bitki büyümesi için gereklidir.
Gübrenin elementel analizi, besinlerin yeterli miktarda bulunmasını sağlar. Bu nedenle gübredeki besin maddelerinin eksikliğini veya fazlalığını önleyerek mahsulü korur. Ayrıca analiz, gübrenin kalite ve içeriğinin yasal kriterleri karşılamasını da sağlar.
Tarımın şu anki odak noktası, çevreyi ve toprak verimliliği gibi doğal kaynakları korurken yüksek kaliteli çıktı üzerinedir. Bunu yapmak için, bitkileri beslemek veya gübre kalitelerini iyileştirmek için kullanılan besinlerin katı standartlara uyması gerekir. Elemental analiz teknikleriyle gübre kalitesinin derinlemesine anlaşılması sağlanabilir. Bu bilgi, verimi en üst düzeye çıkarmak için mahsulün ihtiyaçlarını karşılamak için optimum gübre miktarının hesaplanmasına yardımcı olur.
Bununla birlikte, gübre numunelerindeki besin maddelerinin geniş spektrumu, element analizini zorlaştırmaktadır. Ek olarak, aynı numunede yüksek seviyelerde ve düşük seviyelerde eser elementler olduğunda doğru sonuçlar elde etmek zor olabilir. Sonuç olarak, kullanılan tekniğe ve tekniğin analitik çalışma aralığına bağlı olarak, analitik laboratuvarların tüm elementler için analiz elde etmek üzere tekrarlanan dilüsyonlar üretmesi sıklıkla gereklidir.
Feyza YALÇIN
Kimyager
KAYNAKLAR