PER- VEYA POLİ-FLORLANMIŞ ALKİL MADDELER (PFAS)

Per- veya poli-florlanmış alkil maddeler (PFAS), 4.700’den fazla endüstriyel kimyasaldan oluşan bir gruptur ve günlük ürünlerde kullanılır.

PER- VEYA POLİ-FLORLANMIŞ ALKİL MADDELER (PFAS)Teflon kızartma tavası aldınız mı? Bisiklet yağınızda PTFE var mı? Su geçirmez malzemelerin üzerinde ‘PFC içermez’ etiketlerini gördünüz mü? Bunların hepsi PFAS için kullanılan terimlerdir. PFAS, gıda ambalajından banyo malzemelerine, yapışmaz pişirme kaplarından giysilere, halılara kadar günlük ürünlerde yaygın olarak kullanılan 4.700’den fazla endüstriyel kimyasaldan oluşan bir gruptur. PFAS’ın ilk kez 1950’lerde yaygın kullanıma girmesinden bu yana, kullanım sayıları (ve bunlara verilen adların sayısı) hızla arttı.

Günlük ürünlerimizde kullanılan PFAS, üretim, kullanım ve imha sırasında çevremize sızıyor ve artık su, hava, yemeklerle kanımızı kirletiyor. Etrafımızda plastik kirliliği biriktiği gibi, bu zehirli kimyasallar da birikiyor. Aradaki fark, kimyasalları görmüyoruz, yalnızca etkilerini görüyoruz ve o zaman artık çok geç oluyor. Parçalanmadıkları için ‘sonsuza kadar kimyasallar’ olarak bilinirler.

PFAS her yerdedir, neredeyse hepimizin içindedir ve çevremizdedirler. Araştırmalar, Grönland Kuzey Kutbu’ndaki Inuit topluluklarının kan serumundan Norveçli annelerin anne sütüne kadar, dünyanın her yerindeki insanlarda bu kalıcı kimyasalların ölçülebilir konsantrasyonlarını gösterdi. Havada, suda, tortuda, bitkilerde ve yaban hayatında kaydedildiler. Yağmurda, karda, yer altı sularında, musluk suyunda, nehirlerde, göllerde ve deniz suyunda bulunurlar.

Bu büyük kimyasal grubunun büyük çoğunluğunun sağlık ve çevre üzerindeki etkileri hakkında çok az şey biliyoruz. Bildiğimiz şey, derinlemesine incelenenlerin zehirli olduğudur. Hem insanlara hem de yaban hayatına zarar verebileceklerini biliyoruz ve çevremize bir kez girdiklerinde onlardan kurtulmamızın neredeyse hiçbir yolu olmadığını biliyoruz. Şimdiye kadar yapılmış neredeyse tüm PFAS’lar bugün hala çevremizde mevcut. PFAS’ı mevcut hızımızda üretmeye ve kullanmaya devam etmek, kabul edilemeyecek kadar büyük bir risktir.

Tek kullanımlık plastik ve deniz çöplerinin tehlikelerini gördük ve bunların yıkıcı etkilerini biliyoruz. Peki ya göremediğimiz kirlilik? PFAS moleküllerinin çevremize yayıldığını göremiyoruz ama onlar oradalar. Deniz yaşamının çevresine sarıldıklarını ve deniz kuşlarının midelerinden döküldüklerini görmüyoruz ama PFAS orada ve zarar veriyor. Örneğin, bazı PFAS’ların şişe burunlu yunusların bağışıklık sistemine, böbrek fonksiyonuna ve karaciğer fonksiyonuna ve deniz su samurularının bağışıklık sistemine zarar verebileceğini biliyoruz. Çalışmalar ayrıca PFAS’ın uzak kutup kutup ayılarında nörolojik hasara neden olabilecek, hormon sistemlerine müdahale edebilecek ve üremeyi bozabilecek düzeylere kadar birikebileceğini ileri sürdü.

PFAS’taki karbon-flor bağı doğada bilinen en güçlü bağlardan biridir. Tipik toprak koşullarında bazı PFAS’ların bozunması 1000 yıldan fazla sürebilir. Şu anda çok az sayıda PFAS kalıcılığı ve toksisitesi açısından düzenlenmektedir, ancak artan kanıtlar bunların kimyasal grubun çoğunluğunda paylaşılması muhtemel özellikler olduğunu göstermektedir.

Ortamdaki PFAS kaybolmaz ancak hareket ederler. Hareketli olmaları, orijinal kaynaklarından uzakta bulunabilecekleri anlamına gelir. Etkilerine maruz kalmak için PFAS fabrikasının yanında yaşamanıza gerek yok. PFAS’ı suyumuza bıraktığımızda, okyanus akıntılarında dolaşarak dereden nehre, denize akar. En küçük organizmaya bile girdiğinde besin zincirindeki konumu hızla artar. Planktondan küçük balığa, büyük balığa, deniz kuşuna (tabii ki büyük balığı yakalayıp doğrudan tabağımıza almadığımız sürece). Soluduğumuz havada, yiyeceklerimizin yetiştirildiği toprakta, içtiğimiz suda ve çevreden gelen PFAS, dünya çapındaki insanlara ve yaban hayatına ulaşabilir.

Amerikalıların %99′ undan fazlasının kanında PFOS ve PFOA (PFAS’ın iyi bilinen iki zararlı formu) bulunduğu tespit edilmiştir ve sayıların tüm dünyada benzer olduğu düşünülmektedir. Her gün içme suyu ve gıda ambalajından evimizdeki toza kadar pek çok farklı kaynaktan PFAS’a maruz kalıyoruz. Satın aldığımız ürünlerden kaynaklanan maruziyeti sınırlayabiliriz, ancak kendimizi çevreden kapatamayız ve arka plan seviyeleri arttıkça kendi maruziyetimiz de artar. 

Çalışmalar, PFAS maruziyeti ile büyüme, öğrenme ve davranış sorunlarından kansere, bağışıklık sistemi bozukluklarına, doğurganlık sorunlarına ve obeziteye kadar çok çeşitli insan sağlığı sorunları arasında bağlantılar olduğunu göstermiştir. Şimdiye kadar yürütülen en büyük epidemiyolojik çalışmalardan biri, ABD kimya şirketi DuPont’a karşı açılan toplu dava sonucunda yapıldı. ‘C8 Bilim Paneli’, içme suyuna PFOA bulaşmış yaklaşık 70.000 kişiden kan örnekleri topladı; varılan sonuçların doğru olduğundan ve mahkemede çürütülemeyeceğinden emin olmak neredeyse yedi yıl sürdü. Sonuçlar, PFOA’ya maruz kalma ile aşağıdakileri içeren altı spesifik durum arasındaki bağlantıları kanıtladı:

  • Yüksek kolestorol,
  • Ülseratif kolit,
  • Tiroid hastalığı,
  • Testis kanseri,
  • Böbrek kanseri,
  • Gebeliğe bağlı hipertansiyon.

AB’de PFOA  ve  PFOS için resmi sınıflandırmalar arasında ‘kanserojen’ (Cat2, insan kanserojen olduğundan şüphelenilen), ‘reprotoksik’ (Cat 1B, insan üreme sistemine toksik olduğu varsayılan), ‘Lact’ (emzirilen çocuklara zarar verebilir) ve ‘Lakt’ (emzirilen çocuklara zarar verebilir) yer alır. ‘belirli organlar için toksik’ (mesela karaciğer).

Ancak, bu kısıtlı maddelere alternatif olarak giderek daha fazla kullanılan PFAS’ların büyük çoğunluğunun toksisitesi hala büyük ölçüde bilinmemektedir.

PFAS’ın zararlı etkilerine ilişkin artan kanıtlara yanıt olarak son yıllarda birçok üreticinin yaptığı önemli değişiklik, orijinal formülasyonlarından ‘kısa zincirli’ (bazen ‘C6’ olarak da bilinir) versiyonlara geçmektir. Bu alternatiflerin kullanılmadan önce güvenli olduğu kanıtlanmadı, sadece güvensiz oldukları kanıtlanmadı ve bu çok önemli bir ayrım. Artık bu ‘kısa zincirli’ alternatiflerin, yerini aldıkları alternatifler kadar kalıcı ve toksik olabileceğine dair kanıtlar artıyor. Endüstri bildiğimiz şeytanın yerine tanımadığımız şeytanı koyar.

PFAS nasıl düzenlenir?

Küresel olarak

Kalıcı Organik Kirleticilere İlişkin Stockholm Sözleşmesi, küresel öneme sahip en toksik kimyasalların üretimini ve kullanımını ortadan kaldırmayı veya kısıtlamayı amaçlayan uluslararası bir anlaşmadır. Şu anda sözleşmede PFAS’ın üç alt grubu listelenmiştir: 2009’dan bu yana küresel kısıtlama için PFOS ve ilgili maddeler; Küresel eliminasyon için 2019’dan bu yana PFOA ve ilgili maddeler ve muafiyet olmaksızın küresel eliminasyon için 2022’den beri PFHxS ve ilgili maddeler.

Feyza YALÇIN

Kimyager

KAYNAKLAR

https://www.pfasfree.org.uk/

https://chemtrust.org/

 


Adresimiz

Ali Kuşçu Mahallesi, Yavuz Selim Caddesi, No: 50, Fatih/İstanbul

İletişim Bilgilerimiz


+90 212 621 23 40+90 212 621 23 59info@haliccevre.com

Sosyal Medya Hesaplarımız


Merhaba
1
Merhaba
Mesajınıza hafta içi 07:30 - 17:00 saatleri arasında dönüş yapılacaktır.