AKREDİTASYON VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Akreditasyon, uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen çalışmaların ve bu çalışmalar sonucunda düzenledikleri uygunluk teyit belgelerinin (deney ve muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün belgelendirme belgeleri, personel belgelendirme belgeleri v.b.) güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir kalite altyapısıdır. Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyonu, ilgili uygunluk değerlendirme kuruluşları için yeterlilik kriterlerini belirleyen uluslararası standartlar, ilgili sektöre özel gereklilikler ve bölgesel veya uluslararası akreditasyon kuruluşları tarafından belirlenmiş rehber dokümanlarda belirlenmiş, dünya genelinde kabul görmekte olan gereklilikler esas alınarak gerçekleştirilmektedir (1).

Akredite olan kurumlar ya da programlar eğitimde uygun hedeflerini açıkça tanımladığından, akreditasyonun toplumsal eğitimin, genel kamu veya diğer kuruluşların garantisi olduğunu iddia eder. Akreditasyon aynı zamanda kurumların hangi koşullar altında amacına ulaşılabileceğinin belirlenmesini, bu koşulların sürdürülebilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlar. Akreditasyon, diğer taraftan yetki, yeterlik ve güvenirliğin onaylandığı sertifikalı bir kalite güvence sistemi ve sürecidir (2)

AKREDİTASYON VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Akreditasyon, kurum ve programların markalaşmasında ve sürdürülebilir olmasında katkı sağlamaktadır. Akreditasyon, sürdürülebilirlik kavramının öneminin fark edilmesiyle birlikte ekonomik, yönetimsel ve eğitsel alanlarda gelişen ve yerleşen bir kalite belirtecidir. Birçok alanda makulden mükemmele uzanan bir yelpazede sürdürülebilir akreditasyon kıstasları oluşturulmakta ve uygulanmaktadır (3). Akreditasyon kıstasları kalite sistemleri çerçevesinde yapılan işin tüm süreçlerinde sürdürülebilirliği oluşturmayı amaçlamaktadır.

Ülkemizde tek yetkili ulusal akreditasyon kuruluşu olarak TÜRKAK, akreditasyonun sürdürülebilirlik ilkesi temelinde, ortak aklın ürünü uluslararası uyumlaştırılmış standartlar ve programlarla iyi uygulama örnekleri teşkil etmekte ve bu evrensel eylem çağrısını güçlü bir biçimde desteklemektedir (4). Haliç Çevre Ailesi olarak TÜRKAK tarafından akredite bir kuruluş olarak tüm çalışmalarımızı sürdürülebilirlik çerçevesinde ve kalite sistemine uygun olarak yürütmekteyiz.

 

Büşra ÖZTÜRK
Uzman Biyolog

 

KAYNAKLAR

1. https://www.turkak.org.tr/akreditasyon/akreditasyon-nedir.html
2. https://toad.halileksi.net/sites/default/files/pdf/akreditasyon-algisi-olcegi-toad.pdf
3. https://dergipark.org.tr/en/pub/kvj/issue/10400/127274
4. https://www.turkak.org.tr/haberler/disisleri-bakan-yardimcisi-ve-ab-baskani-faruk-kaymakci-akreditasyon-surdurulebilir-kalkinma-hedeflerimize-ulasmada-onemli-bir-arac.html


Adresimiz

Ali Kuşçu Mahallesi, Yavuz Selim Caddesi, No: 50, Fatih/İstanbul

İletişim Bilgilerimiz


+90 212 621 23 40+90 212 621 23 59info@haliccevre.com

Sosyal Medya Hesaplarımız


Merhaba
1
Merhaba
Mesajınıza hafta içi 07:30 - 17:00 saatleri arasında dönüş yapılacaktır.