BERİLYUM’UN SAĞLIK ETKİLERİ
Berilyum içeren malzemelerden partikül, duman ve buharlara maruz kalan işçiler berilyum sensitizasyonu veya kronik berilyum hastalığı, potansiyel olarak sakat bırakılan veya hatta ölümcül bir solunun hastalıkları oluşturabilir.
Çalışanların nasıl maruz kaldıklarına bağlı olarak, hastalıklar farklı doku ve organları etkileyebilir. Berilyum bileşiklerinin duman veya tozlarının solunması akciğerlere zarar verebilir. Diğer yandan berilyum karaciğer, böbrekler, kalp, sinir sistemi ve lenfatik sistem gibi organları da etkileyebilir.
Berilyum dumanları veya tozlarıyla doğrudan temas, gözler veya cilt gibi vücudun maruz kalan bölgelerine zarar verebilir. Cilt hassasiyet de oluşabilir. Berilyum Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından Grup‐1 Kanserojen ve Amerika Endüstriyel Hijyenistler Konferansı (ACGIH) tarafından A1 kanserojen olarak sınıflandırılmıştır.
Akut Berilyum Hastalığı Nedir?
Akut berilyum hastalığı, kısa ve ağır maruziyetten sonra gelişebilir ve genellikle bir yıldan az sürer. Hastalığın zatürre ve bronşite benzer semptomları vardır.
Berilyumun Endüstriyel Kullanım Alanları Nelerdir?
Berilyum, hafif, yüksek erime noktası, yüksek mukavemet ve iyi elektrik ve ısı iletkenliği gibi önemli özellikleri nedeniyle endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda da manyetik değildir. Endüstriyel kullanımlar arasında termal kaplama, nükleer rektörler, roket ısı kalkanları, frenler, röntgen tüplerinde bulunur. Berilyumu kullanan endüstriyel işlemler şunlardır;
- Seramik üretimi
- Nükleer uygulamalar
- Elektronik, mikro devreler, rehberlik ve kontrol sistemleri, bilgisayar bileşenleri
- Döküm tesisleri
- Plastik kalıplama
- Kaynak elektrotları
- Termal dökümler
Berilyum Hastalığını Nasıl Önleyebiliriz?
İş yerinin Berilyum kaynaklarını tanımlaması gerekir. Yukarıdaki sağlık tehlikelerine ek olarak berilyum ayrıca yanıcı bir katıdır ve toz patlamasına sebep olabilir. Bu tanımlama işlemi için ortam ölçümlerinin yapılması büyük öneme sahiptir. Örnekleme ve analiz işlemleri ASTM D 4185 standardına göre gerçekleştirilmektedir.
İlker CİVİL
Laboratuvar Sorumlusu
Diğer Blog Yazılarımız İçin: https://haliccevre.com/blog/ Okumak İsteyebilirsiniz: Kurşun ve Kurşun Maruziyeti
Kaynak:
Canadion Centre for Occupational Health and Safety