BORDO BULAMACI

Bordo Bulamacı; bakır sülfat ve kireç ile yapılarak tarım sektöründe mantar ilacı olarak kullanılmaktadır. Bitkilerde (özellikle meyve ağaçları) kullanımı oldukça önemlidir. Bitkilerin bakır ihtiyaçlarını karşılamada başarılı bir gübre çözümüdür. Bildiğiniz gibi bitkiler içerdikleri klorofil sayesinde kendilerini beslerler ve büyütürler. İşte yeşil renkli bu pigmentin sentezi için bakır vazgeçilmez bir unsurdur. Klorofil sentezi bitkinin fotosentez verimliliğinde ve dolayısıyla yetiştirilme amacındaki veriminde belirleyici bir rol oynar. Bakır ayrıca bitkide protein ve vitamin oluşumunu sağlar.

BORDO BULAMACIBordo bulamacının ana maddesi özellikle halk arasında göztaşı olarak da bilinen bakır sülfattır. Zira patojenlere karşı esas toksik madde bakır iyonlarıdır. Fakat asit karakterli bakırın pH’ sını nötürleştirerek fitotoksik etkiyi gidermek amacıyla bulamaca sönmüş kireç eriyiği de katılır. Özetle; BB olarak da bilinen bu bulamaç, göztaşı (bakır sülfat % 98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır. Hazır olarak temin edilebileceği gibi, hazırlanarak da kullanılabilir. Eğer hazır olarak temin edilecekse kullanma dozunun önceden bilinmesi gerekir.

Bakırın asidik bir yapısı olduğundan dolayı hazırlarken metalik kaplar kullanmak uygun olmaz. Mümkünse ahşap, mümkün değilse plastik kap tercih etmek gerekir. Elde edilen bulamacın mavi renkli, nötr yada bazik karakterli olması tercih edilir. Daha önce de söylediğimiz gibi asitlik seviyesini ayarlamak için kireç kullanılır. Kireç yeteri kadar koyuldu mu? Bunu anlamak için passız bir çivi (4-5 cm uzunluğunda olabilir) bulamaca batırılır ve yaklaşık 5 dakika bu şekilde bekletilir. Sonra bulamaçtan çıkarılan bu çiviye dikkatle bakılır; üzerinde herhangi bir leke oluşmamışsa bulamaç kıvamındadır. Fakat kıvamında değilse, çivi üzerinde esmerimsi kırmızı leke oluşur ve böyle bir durumda bulamaca biraz daha kireçli su eklemek gerekir.

Bordo bulamacı kesinlikle başka zirai ilaçlarla karıştırılarak uygulanmamalıdır. Bulamaç hazır edildikten sonra ve kullanmadan önce mutlaka süzülmelidir. Aksi takdirde içerisindeki taş veya tortular ilaçlamada kullanılan alete zarar verebilir. İlaçlamaya ağacın üst dallarından başlayarak alta doğru tüm gövdeyi kapsayacak şekilde devam edilmelidir. Öyle ki kuru hiçbir yer kalmamalıdır ama ilaçlama esnasında aşırıya da kaçmamak gerekir.

İş bittikten sonra ilaçlama aleti temizlenmelidir. İçerisinde bulamaç kalmamalıdır. Ayrıca ilaçlama yapılacağı zamanki hava koşulları çok önemlidir. Eğer yağmur beklentisi varsa ilaçlama yapılmamalıdır. Çünkü ilaçlamadan sonra yaklaşık 10 saat süre içerisinde yağmur yağacak olursa ilaç gerekli etkiyi yapamadan yıkanmış olur. Böyle bir durumda da ilaçlama işini tekrar etmek gerekir.

Bu ilaçlama işinin en uygun zamanı son baharda yaprakların çoğu döküldükten sonra ya da ilkbaharda henüz gözler patlamadan/uyanmadan hemen öncedir.

Feyza YALÇIN

Kimyager

Kaynaklar:

https://www.kimyaborsasi.com.tr/

http://apelasyon.com/


Adresimiz

Ali Kuşçu Mahallesi, Yavuz Selim Caddesi, No: 50, Fatih/İstanbul

İletişim Bilgilerimiz


+90 212 621 23 40+90 212 621 23 59info@haliccevre.com

Sosyal Medya Hesaplarımız


Merhaba
1
Merhaba
Mesajınıza hafta içi 07:30 - 17:00 saatleri arasında dönüş yapılacaktır.