ELEKTROMANYETİK ALAN ÖLÇÜMÜ

Elektromanyetik Alan (EMA)

Elektromanyetik alan, Elektrik Alan ve Manyetik Alan bileşiminden oluşur. Elektrikle çalışan bir cihaz, çevresinde hem elektrik alan hem de manyetik alan oluşturur. Günlük yaşamda cep telefonları, saç kurutma makineleri, bilgisayarlar, televizyonlar, mikrodalga fırınlar, buzdolapları vb. gibi sık karşılaştığımız, elektrik enerjisi ile çalışan her şey etrafına elektromanyetik dalgalar yayar.

Manyetik alanın kısa süreçte insanlara etkileri;

Stres, görüş alanının daralması, kalp pilinin bozulma riski, kulak çınlaması, yorgunluk hissi, konsantrasyon bozulması, baş ağrıları, işitmede geçici aksaklıklar, sersemleme vb. gibidir.
Manyetik alanın kontrolsüz ve uzun süreçte insanlara etkileri ise ciddi boyutlardadır;

Beyin hücrelerinde ölüm ve beyin tümörü riski, beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri, kan beyin bariyerinin zedelenmesi, kalp rahatsızlıkları, hafıza zayıflaması, kalıcı işitme bozuklukları, embriyo gelişiminin zarar görmesi, düşük riskinin artması, kan hücrelerinin bozulması…

Neden Elektromanyetik Alan Ölçümleri Yaptırmalıyız?

Yukarıdaki olumsuz sağlık etkilerini de düşünürsek, elektromanyetik alan ölçümü yaptırılarak ev, okul, hastane, işyerleri vs. yerlerdeki maruziyet seviyesinin belirlenmesi ve sonuca göre önlemlerin alınması gereklidir.

İş sağlığı ve güvenliği kapsamında ofislerde, fabrikalarda vs.çalışma alanlarda, çalışanların maruz kaldıkları elektromanyetik alan ölçümü yapılması Avrupa Birliği iş sağlığı ve güvenliği direktifi olan 2013/35/EU yönetmeliği kapsamında bir zorunluluk olmuştur. Çalışma Bakanlığı da bu yönetmeliği takip etmektedir.

Elektromanyetik Alan Ölçümlerini Nasıl Gerçekleştiriyoruz?

Laboratuvarımız hem TÜRKAK kapsamında hem de Çalışma Bakanlığı kapsamında elektromanyetik alan ölçümlerinden yetkilidir.

Ölçümleri, “İnsanların Elektrik, Manyetik ve Elektromanyetik Alanlara (0 Hz – 1 Mhz) Maruz Kalması İle İlgili Ölçmeler ve Hesaplama İşlemlerine Ait Temel Standard (TS EN 50413)” kapsamında gerçekleştirmekteyiz. Bu standart iş yerlerinde çalışan personellerin maruz kaldıkları 0 ile 300 Ghz frekans aralığındaki elektromanyetik alanların ölçümünü kapsamaktadır.

EMA ÖLÇÜMLERİ

Laboratuvarımız EMA ölçümlerini ortam veya kişisel maruziyet ölçümleri olarak iki ayrı şekilde gerçekleştirebilmektedir.

*Kişisel maruziyet elektromanyetik alan ölçümlerinde; personelin yoğun olarak çalıştığı alanlarda,

*Elektromanyetik alan yayan bir cihazın ölçümü için ortamda, cihaz çevresinde ölçümler alınır.

Ayrıca laboratuvarımızda; çalışma alanında ortam ölçümleri gerçekleştirdikten sonra, ölçüm sonuçlarını raporlayıp, aynı zamanda raporda renklendirilmiş harita şeklinde sonuçları sunma imkanı da bulunmaktadır.

Ulusal Mevzuatımızda herhangi bir sınır değer bulunmamaktadır. Bu sebepten ötürü “Elektromanteyik alan referans değerleri ICNIRP (International Commission On Non‐IonizingRadiatıonProtection-Uluslar arası İyonize Olmayan Radyasyondan Koruma Komisyonu) Klavuzu”ndan alınmış olup tavsiye amacıyla raporda sunulmaktadır.

ICNIRP (International Commission On NonIonizingRadiatıonProtection-Uluslar arası İyonize Olmayan Radyasyondan Koruma Komisyonu) klavuzundan alınan referans değerler aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Frekans Aralığı Elektromanyetik Alan Şiddeti

E (kV/m)

Manyetik Alan Şiddeti

H (A/m)

Manyetik Akı Yoğunluğu

B (T)

1 Hz-8 Hz 20 1,63×105/f2 0,2/f2
8 Hz-25 Hz 20 2×104/f 2,5×10-2/f
25 Hz-300 Hz 5×102/f 8×102 1×10-3
300 Hz-3 kHz 5×102/f 2,4×105/f 0,3/f
3 kHz-10 MHz 1,7×10-1 80 1×10-4
  • Referans değerler her frekans için farklıdır.

Adresimiz

Ali Kuşçu Mahallesi, Yavuz Selim Caddesi, No: 50, Fatih/İstanbul

İletişim Bilgilerimiz


+90 212 621 23 40+90 212 621 23 59info@haliccevre.com

Sosyal Medya Hesaplarımız


Merhaba
1
Merhaba
Mesajınıza hafta içi 07:30 - 17:00 saatleri arasında dönüş yapılacaktır.