GÜBREDE NEM TAYİNİ

Gübrede nem tayini üç temel alanda önemlidir. Nem, kantitatif değerlendirme için ham gübre malzemelerinde, verimli proses içi kontrol için gübre üretimi sırasında ve genel kalite, raf ömrü ve kullanılabilirliği tanımlamak için bitmiş gübre ürünlerinin kalite kontrolünde ölçülür. Nem içeriğine ilişkin hızlı ve kesin bilgiler, gübre üretiminde kalitenin sağlanmasına ve verimliliğin artırılmasına önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Dünyanın dört bir yanındaki çeşitli düzenleyici kurumlar tarafından tanımlanan kalite standartları, gübrelerin gerektiği gibi çalışmasını sağlamak için nemin ölçülmesini içerir.

GÜBREDE NEM TAYİNİ

Gübre higroskopiktir, yani etrafındaki havadan nemi emer. Depolanan gübreyi çevreleyen hava nemli ise su emilerek ürününüzün seyrelmesine ve topaklanmasına neden olur. Gübrenizi sadece dış ortam koşullarından ve yağıştan korumak yeterli değildir. Nem, gübre raf ömrüne yönelik en büyük tehditlerden birini oluşturmaktadır. Bu tehdit üretim, depolama, nakliye ve paketleme sırasında ortaya çıkar.

Topaklaşmaya ek olarak, nem, gübrenin serbest akış özelliklerinin yanı sıra fiziksel, besleyici ve kimyasal özelliklerini de azaltabilir. Hatta kristalleşmeye neden olabilir.

Bunu ele almak için, aşırı nem üretimini durdurmak için gübre depolama alanındaki hava uygun şekilde şartlandırılmalıdır. Sıcaklık, yaklaşık 81 Fahrenheit derece civarında ve bağıl nem seviyesi %30-40 arasında olacak şekilde düzenlenmelidir. Bu düzenlenmiş sıcaklığa ulaşan iki çözüm, mekanik soğutma ve endüstriyel düzeyde nem almadır. Doğru çözüm(ler) tesise ve bütçesine bağlıdır.

Son olarak, gübre raf ömrünü korumanın güçlü bir yolu koruyucu bir kaplamadır. Koruyucu kaplamalar topaklanmayı ve nem toplanmasını en aza indirebilir, gübre tozunu kontrol edebilir ve hatta akışkanlığı artırabilir. Kaplama yağları, partiküller, polimer sistemleri ve suda çözünen sıvılar dahil olmak üzere birkaç türü vardır.

Gübre ıslandıktan sonra da hala iyi midir? Evet, kullanılmadan önce tamamen kurumasına izin verildiği sürece gübre ıslandıktan sonra da iyidir. Islandığında, fazla nemi silkelemek ve hızla kuruyabilmesi için yaymak önemlidir.

Gübre, yavaş ve hızlı salınan nitrojen formlarının bir kombinasyonunu içeriyorsa, hangi bileşenlerin yağmur nedeniyle sızmaya veya yıkanmaya daha duyarlı olabileceğini not etmek önemlidir. Genel olarak, çoğu gübrenin kimyasal bileşimi tipik hava koşullarına dayanacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle tek bir yağmur sağanağı nedeniyle tamamen gübre kaybı konusunda endişelenmenize gerek yoktur.

Ayrıca üreticinin ürünün nasıl saklanacağına dair tavsiyeleri için ürün etiketinin kontrol edilmesi gübrenin uzun süreli bakımı için faydalı olabilir.

Yaş granül gübre, hayvan gübresi, kompost ve turba yosunu gibi gübrelerin toprağa daha kolay emilmesini sağlamak için suda demlenmesinden yapılan bir gübre türüdür. Islak granül gübre, doğrudan bir toprak düzenleyici olarak kullanılabilir veya belirli bir bitkinin veya bahçenin özel ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş bir karışım oluşturmak için diğer gübreler ve toprak düzenleyicilerle karıştırılabilir.

Toprak düzenleyici olarak kullanıldığında, ıslak granül gübre, toprağa azot ve fosfor gibi hayati besinlerin eklenmesine yardımcı olur. Ayrıca toprak yapısını ve mikrobiyal yaşamı iyileştirerek bitkilerin daha fazla su ve besin emmesini sağlayarak sağlıklı ve canlı bir bahçe sağlar.

Islak granül gübre, besinlerin yavaş ve düzenli bir şekilde salınmasını sağlayarak çimleri süslemek için de kullanılabilir. Bahçıvanlar, saksı toprağına ıslak granül gübre ekleyerek, sağlıklı kök gelişimini ve güçlü bitki büyümesini teşvik eden, besin açısından zengin bir toprak karışımı oluşturabilirler.

Ayrıca gübre yağmurla yıkanabilir. Çözünür tuzlar halindeki gübreler suda kolayca çözülebilir ve yüzey akışıyla süpürülebilir. Bu akış, çözünmüş gübreyi yerel su yollarına ve okyanusa taşır.

Yağış, besin maddelerini fiziksel olarak toprağa sürükleyerek topraktan besin sızıntısına da neden olabilir. Yağmur ayrıca toprağı ve besinleri uygulama alanından uzaklaştıran erozyona neden olabilir.

Belirli bir alan için çok fazla gübre uygulandığında, yağmur fazla besin maddelerinin akmasını ve yerel su yollarını kirletmesini kolaylaştırabilir. Besin maddelerinin akma riskini azaltmak için, gübre uygulaması dikkatle izlenmeli ve yalnızca gerektiğinde yapılmalıdır.

Ek olarak, daha yavaş salınan gübreler veya partiküllere bağlanan gübreler, sızıntı, yüzey akışı ve erozyon riskini azaltabilir.

Islak gübrenin kuruması için gereken süre, ortamın sıcaklığı ve nemi, kullanılan gübrenin türü ve gübrenin ne kadar ıslak olduğu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

 

 

Feyza YALÇIN
Kimyager

 

KAYNAKLAR
https://www.chemeurope.com/
https://mintech.com/
https://www.thedonutwhole.com/


Adresimiz

Ali Kuşçu Mahallesi, Yavuz Selim Caddesi, No: 50, Fatih/İstanbul

İletişim Bilgilerimiz


+90 212 621 23 40+90 212 621 23 59info@haliccevre.com

Sosyal Medya Hesaplarımız


Merhaba
1
Merhaba
Mesajınıza hafta içi 07:30 - 17:00 saatleri arasında dönüş yapılacaktır.