GÜBRELERDE NPK
Organik gübreler, toprağı ve bitkiyi kendine göre besleyen farklı besin maddeleri içerir. Pek çok kişi kısaltmaların farkındadır, ancak sadece netlik için N nitrojeni, P fosforu (fosfat olarak adlandırılır) ve K potasyumu temsil eder. Üç önemli besin maddesi ve her birinin hem toprak hem de bitki için kendi temel önemi vardır.
Bir bitkinin büyümesi için gerekli olan azot (N)
Azot, mahsul veya bitki yetiştirmek için beslemenin son derece önemli bir parçasıdır. DNA ve proteinlerin oluşumunu sağlar ve bir bitkinin düzgün büyümesi için nitrojene ihtiyacı vardır. Ayrıca yapraklara ve gövdelere güzel yeşil rengini verir. Azot, organik gübrelerde mineral formda ve organik olarak bağlı olmak üzere iki şekilde bulunur. Mineral form, bitki için hemen mevcuttur ve organik olarak bağlı form, toprak yaşamının bozunması nedeniyle kademeli olarak salınır.
Kök gelişimi için fosfor (P)
Bir bitkinin kökleri, bitki fosfat aldığında daha iyi gelişir. Kökler daha iyi gelişebilirse, bitki topraktan daha fazla su çekebilecek ve daha sonra bitki daha iyi büyüyecektir. Kısacası fosfat, bir bitkinin büyüme ve gelişmesinde ve dolayısıyla özellikle büyümenin erken dönemlerinde önemli bir rol oynar. Büyüme başlangıçta sorunsuz ilerlerse, bu kök, yumru ve tohumun daha iyi oluşmasına neden olur.
Potasyum (K) bitkinin kalitesine odaklanır
Potasyum bir bitkinin sıkılığını sağlar ve mantarlara ve hastalıklara karşı direnç sunar. Element, diğerlerinin yanı sıra nitrojenin bitkiye taşınması için önemlidir. Ayrıca bitkinin soğuğa ve kuraklığa karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Ayrıca daha iyi meyveleşme ve çiçek oluşumu sağlar. Potasyum, tat, koku, renk ve depolama ömrünü iyileştirdiği için nihai mahsulün kalitesini gerçekten etkiler.
Organik gübrelerdeki besinler
Tarım profesyonelleri için organik gübreler
Toprağa organik gübre eklenmesi bu nedenle önemlidir, ancak içerik toprak tipine göre değişir. Tarım, bahçecilik ve meyve sebze yetiştiriciliğinde profesyonel kullanım için bir gübre danışmanı ile birlikte toprağınızın neye ihtiyacı olduğuna bakmanızı tavsiye ederiz.
Feyza YALÇIN
Kimyager
KAYNAKLAR