KLOROFORM ve KLOROFORM MARUZİYETİ
Triklorometan olarak da bilinen kloroform (CHCl3) sadece anestezik bir ilaç değil aslında, çok sayıda başka amaca hizmet eden bir kimyasaldır.
Renksiz, hoş kokulu bir kimyasal bileşiktir. (Köken olarak Fransızca bir isimdir)
Nerelerde Ve Hangi Amaçla Kullanılır?
Bir çözücü olarak; böcek ilaçlarında, temizlik maddelerinde, yangın söndürücülerinde, tahıl fumigantlarında ve daha birçok yerde kullanılır.
Reaktif olarak; nispeten reaktif olmayan doğası ve organik bileşiklerle karışabilirliği için tercih edilir.
Anestezide; diş işlemlerinde ve diğer çeşitli – cerrahi – operasyonlarda.
Yada; Yasadışı faaliyetler kullanılır (Ki bu bir suçtur).
Kloroformun Yan Etkileri
Akut etkileri: Düşük miktarlarda maruz kalındığında kloroform; baş dönmesi, yorgunluk ve baş ağrılarına neden olabilir. Diğer etkileri; solunum oranındaki değişim, bulantı ve kusma gibi gastrointestinal sorunlar, karaciğer ve böbrekteki etkileridir. Yüksek konsantrasyona maruz kalındığında semptomlar hızla bozulur ve hatta kalp durması nedeniyle öldürücü olabilir.
Kronik etkiler: Düşük seviyede kloroforma uzun süre maruz kalmak depresyon ve sinirlilik belirtileri yanında hepatit ve sarılığa da sebep olabilir.
Üreme etkileri: İnsanlarda, düşük doğum oranı ve kloroform arasında potansiyel bir ilişki olduğu fikri mevcut ama bu konuda yeterli bir bilgi henüz yok. Ancak, yapılan çalışmalar hayvanlar üzerinde, kloroformun, malformasyon ve cenin miktarında azalmayı içeren güçlü bir etkisi olduğunu gösteriyor. Erkeklerde, kloroforma maruz kalmak, anormal bir sperm artışına neden olmaktadır.
Kanser riski: Bazı epidemiyolojik çalışmalar ile kloroforma maruz kalmak ile rektum, kalın bağırsak ve mesane kanseri arasında bir bağlantı olduğu öneriliyor ancak bu konuda daha fazla araştırma ve bilgiye ihtiyaç var. Günümüzde, düşük miktarlarda kloroforma maruz kalmanın, hücre ölümüne sebep olan kansere neden olmadığı kabul ediliyor. Hayvanlarda ise, kloroforma maruz kalmanın böbrek ve karaciğer tümörlerinde net bir artışa neden olduğu, yapılan çalışmalar ile net bir şekilde onaylanmıştır.
Yusuf KAŞIKÇI
Kimyager/Analiz Personeli
Diğer Blog Yazılarımız İçin: https://haliccevre.com/blog/ Okumak İsteyebilirsiniz: Siyanür ve Siyanür Maruziyeti
Kaynak: