MAKROBENTOZ ANALİZİ
Makrobentozlar; boyutu 0,5 mm ve daha büyük olan bentik organizmalardır. Makrobentozlar, su ekosisteminde besin ağının bir parçasıdırlar. Bu sayede hem tortunun yapısını iyileştirmeye yararlar hem de suyun kalitesini belirleyebilmek konusunda bize yol gösterirler.
Makrobentoz toplulukları, organik kirleticilere karşı yüksek hassasiyete sahiptir. Bu özellikleri sebebiyle de kıyı su alanı boyunca biyoizlemeye tabii tutularak kirletici yüklerini analiz etmekte kullanılabilirler.
Tersane, Tekne İmal Ve Çekek Yerlerinin Çevresel Yönetimi Hakkında Yönetmelik der ki; deniz sedimanı ve biyotadan numune alma, makrobentoz örneklemeleri ile ilgili olarak Bakanlıkça yayımlanan Deniz İzleme Kılavuzu esaslarına ve ilgili standart hükümlerine uymak esastır. Numuneler tesisin etki alanı içerisinde en az 5 nokta ve dışında 2 noktada izleme yapılacak şekilde olmalıdır. Deniz suyunda izlenecek parametreler mevsimsel olarak izlenirken, makro-bentoz örneklemeleri üç yılda bir, deniz sedimanı ve biyota örneklemeleri yılda bir kez yapılmalıdır.
Tersane Tekne İmal ve Çekek Yerlerinin Çevresel Yönetmeliği
Deniz İzleme Klavuzları