OLEFİNLER
Olefinler, plastikler, deterjanlar ve yapıştırıcılar dahil olmak üzere birçok ürün için yapı taşı malzemeleri olarak kullanılır.
Etilen, dünya çapında üretilen en büyük hacimli organik kimyasaldır ve kimya endüstrisi için temel bir yapı taşıdır. Etilen, ticari olarak petrol ve doğal gaz hammaddelerinden, molekülleri parçalamak için ısı ve basıncın kullanıldığı bir arıtma işlemi olan termal parçalama ile üretilir. Etilen ayrıca çevrede doğal olarak bulunur ve her türden bitki tarafından üretilir. Orman yangınları, sigara dumanı ve fosil yakıtların eksik yanması da etilen oluşturur.
Propen veya metil etilen olarak da bilinen propilen , hafif petrol benzeri bir kokuya sahip renksiz bir gazdır. Propilen öncelikle, gıda ambalaj ürünleri ve filmler , sıkılabilir şişeler ve reçeteli şişeler dahil olmak üzere çeşitli tüketici ürünü uygulamalarında kullanılan bir plastik reçine olan polipropilen yapmak için kullanılır. Propilen ayrıca propilen oksit, akrilonitril, kümen , butraldehit ve akrilik asit gibi kimyasalların üretiminde önemli bir yapı taşı kimyasalıdır. Küçük miktarlarda propilen, bitkiler tarafından ve organik madde yandığında doğal olarak yayılır. Sigara dumanı ve otomobil egzozu da propilen içerir.
1,3-Bütadien, hafif benzin kokusu olan renksiz bir gazdır. Lastikler, sentetik çim, halı altlıkları, eldivenler ve dalış kıyafetleri dahil olmak üzere birçok tüketim ürünü ve malzemesi, stiren-bütadien kauçuk, polibütadien kauçuk ve neopren kullanılarak üretilen sentetik elastomerler, lateksler ve plastiklerden yapılır.
Etilen, propilen ve bütadien gibi olefinler, bir dizi tüketici ve endüstriyel ürün oluşturmaya yardımcı olan diğer kimyasalları üretmek için kullanılan yapı taşı kimyasallarıdır. Bu kimyasallar üretim sürecinde reaksiyona girdiğinden, tüketici ürünlerinde bu olefinlerin monomer formlarına maruz kalma genellikle düşüktür.
Yeterince yüksek konsantrasyonlarda, etilen oldukça yanıcı, uçucu bir gazdır. Etilen kolayca tutuşabilir ve bu kimyasalı içeren kaplar, uzun süre ateşe veya yoğun ısıya maruz kalırsa kırılabilir.
Mesleki ortamlarda, Amerikan Devlet Endüstriyel Hijyenistleri Konferansı (ACGIH), işçi maruziyeti için milyonda 200 parçalık 8 saatlik bir eşik sınır değeri (TLV) belirlemiştir. TLV’ ler kimyasal maddelerin havadaki konsantrasyonlarını ifade eder ve neredeyse tüm çalışanların çalışma ömürleri boyunca olumsuz etkiler olmaksızın her gün tekrar tekrar maruz kalabileceğine inanılan koşulları temsil eder. Milyonda 200 parça (ppm) veya daha düşük seviyelerde, ACGIH etilenin insanlar için kanserojen olarak sınıflandırılmadığını belirtir.
Şehir havasındaki etilenin büyük bir kısmı otomobil emisyonlarından kaynaklanmaktadır. Ortam etileninin endüstriyel katkıları temel olarak bacalardan, alevlerden ve boru bağlantılarındaki sızıntılardan kaynaklanan emisyonlardan kaynaklanmaktadır. Etilen ayrıca mikroplar, bitkiler ve memeliler tarafından doğal olarak havaya salınabilir. Laboratuvar hayvan çalışmaları, etilenin nispeten toksik olmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, yüksek konsantrasyonlarda etilen, oksijen konsantrasyonlarını düşürebilir ve boğucu olarak hareket edebilir.
Propilen son derece yanıcıdır ve Kimyasalların Küresel Uyumlaştırılmış Sınıflandırma ve Etiketleme Sistemi tarafından son derece yanıcı bir gaz olarak sınıflandırılır. Propilen gazı boğulmaya neden olabilir ve sıvı halde cilt ile teması halinde donmalara neden olabilir. ACGIH, propilen için 8 saatlik bir süre boyunca çalışanların maruz kalması için ortalama 500 ppm’ lik bir TLV belirlemiştir .
Proses kaplarını etiketlemek ve işyeri ortamlarında propilen ile etkileşime giren çalışanlara tehlike eğitimi sağlamak da önemlidir. Çalışanları propilene maruz kalmaktan korumaya yardımcı olacak ek güvenlik uygulamaları arasında aşağıdaki kişisel koruyucu ekipmanların kullanılması yer alır:
- Neopren gibi kimyasalların geçiremeyeceği malzemeden yapılmış eldivenler ve giysiler;
- Havalandırmasız, darbeye dayanıklı gözlükler veya yüz siperleri; ve
- Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü (NIOSH) tarafından onaylanmış hava solunum cihazları.
1,3-bütadien maruziyetinin birincil yolu solumadır ve esas olarak kauçuk ve lateks üretimi, petrol arıtma ve su arıtma gibi endüstrilerdeki işyeri ortamlarında meydana gelir.
Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi, işyerlerinin potansiyel olarak zararlı 1,3-bütadien seviyelerine maruz kalmayı azaltmak için uygun havalandırma konusundaki düzenlemelerini takip etmelerini şart koşar ve 1,3-bütadien maruziyet standartları, sağlık etkisi ve değerlendirme ve değerlendirme araçları hakkında bilgi sağlamıştır. maruziyeti azaltmak. Amerikan Kimya Konseyi Olefinler Paneli ayrıca 1,3-bütadien hakkında Ürün Yönetim Rehberi yayınlamıştır. ACGIH standardı, bir işverenin, hiçbir çalışanın, sekiz saatlik zaman ağırlıklı ortalama olarak ölçülen bir milyon parça hava (ppm) başına bir parça bütadien’ den fazla havada bulunan 1,3-bütadien konsantrasyonuna maruz kalmamasını sağlamasıdır.
Tüketici maruziyeti açısından, 1,3-bütadien içeren lastikler ve ufalanmış kauçuk, oyun alanı yüzeyleri yapmak için kullanılabilirken, EPA’ dan bir rapor, bu uygulama yoluyla 1,3-bütadiene maruz kalmanın sınırlı olduğunu göstermektedir. Tüketicilerin yüksek konsantrasyonlarda 1,3-bütadiene maruz kalması nadirdir ve tütün dumanından kaçınılarak daha da azaltılabilir.
Feyza YALÇIN
Kimyager
KAYNAKLAR: