PİRİDİN MARUZİYETİ
Piridin maruziyeti söz konusu olduğunda, zararlı sağlık etkilerinin ortaya çıkıp çıkmayacağını ve bu sağlık etkilerinin türü ve şiddetinin ne olacağını birkaç faktör belirleyecektir. Bu faktörler arasında doz (ne kadar), süre (ne kadar) ve maruz kaldığınız yol (nefes alma, yeme, içme veya cilt teması vs) sayılabilir.
Piridin, hoş olmayan bir kokuya sahip, yanıcı, renksiz bir sıvıdır. Ham kömür katranından veya diğer kimyasallardan yapılabilir. Piridin bir çözücü olarak ve ilaçlar, vitaminler, gıda tatlandırıcıları, böcek ilaçları, boyalar, kauçuk ürünler, yapıştırıcılar ve kumaşlar için su geçirmezlik gibi birçok farklı ürünün yapımında kullanılır. Piridin, çevredeki birçok doğal maddenin parçalanmasından da oluşabilir. Yediğiniz yiyeceklerin çoğu, piridin içeren karmaşık bileşiklerin sonucu olan tatlara sahiptir.
Sıvı piridin havaya çok kolay buharlaşır. Piridin havaya salınırsa, diğer bileşiklere dönüşmesi birkaç ay ila yıl alabilir. Piridin ayrıca suyla çok kolay karışır. Suya veya toprağa bırakılırsa birkaç gün ile birkaç ay arasında bozulabilir.
Piridin ve piridin içeren bileşikler, çevre boyunca çok düşük seviyelerde bulunur. Piridin, onu üreten veya başka ürünler yapmak için kullanan fabrikaların içinde ve çevresinde havada bulunmuştur. Bu fabrikalardan birinde çalışıyorsanız veya onu çevredeki havaya salan tehlikeli bir atık sahasının yakınında yaşıyor veya çalışıyorsanız piridine maruz kalabilirsiniz. Piridin ayrıca yanan sigaralardan ve sıcak kahveden havaya salınır.
Piridin genellikle nehirlerde veya diğer doğal sularda bulunmaz. Kızarmış tavuk, peynir ve kızarmış domuz pastırması gibi bazı yiyeceklerde de bulunur. Bu gıdalardaki seviyeleri bilinmemekle birlikte, muhtemelen çok düşüktür ve herhangi bir sağlık etkisine yol açması beklenmemektedir.
Piridin, havayı soluduğunuzda, su içtiğinizde veya bu kimyasalı içeren yiyecekleri yediğinizde veya kimyasalla cilt teması yoluyla vücudunuza girebilir. Ağız yoluyla vücudunuza girdiğinde yarısından fazlası emilir. 1 gün içinde emilenlerin çoğu vücudunuzu piridinin kendisi veya parçalanma ürünleri olarak idrarda bırakır.
Piridin maruziyetinin insan sağlığı üzerindeki olası etkilerini belirlemek için çok az çalışma yapılmıştır. İnsanlarla ilgili vaka raporlarından ve hayvanlarda yapılan çalışmalardan yola çıkarak, piridine maruz kalan insanlar için en önemli sağlık sorununun karaciğerde hasar olacağını düşünüyoruz. İnsanlar için diğer sağlık sorunları, nörolojik etkiler, böbrek etkileri ve cilt ve göz tahrişi olabilir. Piridinin kansere, doğum kusurlarına veya üreme sorunlarına neden olup olmadığını bilmiyoruz.
Feyza YALÇIN
KİMYAGER
KAYNAKLAR
https://www.cdc.gov/