SEDİMENT ANALİZİ
Bir akarsu tarafından taşınmış olan kaya veya biyolojik kökenli materyallerden meydana gelen partikül yığını ‘Sediment’ olarak tanımlanır.
Sedimentten Numune Alma ve Biyolojik Örnekleme Tebliği; sedimentten numune alınması, numunelerin taşınması, korunması ve saklanmasına ilişkin usul ve esasları içermektedir.
Sedimentten numune alınmasına ilişkin işlemler “TS 9547 ISO 5667-12 Su Kalitesi-Numune Alma-Bölüm 12: Dip Sedimentlerinden Numune Alma Kılavuzu”na göre yapılır.
Sediment numunelerinin saklanmasının, taşınmasının ve korunmasının “TS EN ISO 5667-15 Su Kalitesi-Numune Alma-Bölüm 15: Çamur ve Sediment Örneklerinin Koruma ve Taşıma Rehberine göre yapılması gerekir.
Arazi çalışmaları öncesinde, “TS EN ISO 5667-1 Su Kalitesi – Numune Alma – Bölüm 1: Numune Alma Programlarının ve Numune Alma Tekniklerinin Tasarımına Dair Kılavuz” kapsamında numunelerin alınması ile ilgili tüm hususları içeren numune alma programlarının oluşturulmalıdır.
Sedimentten numune alma sıklığı sedimentasyon ve suyun akış hızı ile değişmekle birlikte yılda en az bir kez olacak şekilde belirlenir. Örnekleme için akış hızının az olduğu yaz dönemleri tercih edilir.
HALİÇ ÇEVRE LABORATUVARI; sediment numunelerinin alınması ve analiz edilmesi kapsamından TÜRKAK akreditasyonuna sahiptir.
Çevre Ölçüm ve Analizleri (Sediment Analizi) | TÜRKAK 17025 Akreditasyonlu
- Kuru Madde (%) Muhtevası / Nem (%) Tayini
- Kuru Kütlenin Kızdırma Kaybının Tayini
- Elektriksel İletkenlik Tayini
- pH Tayini
- Fosfor Tayini
- Ağır Metal Tayini (Alt Parametreler: https://haliccevre.com/sediment-analizi-agir-metal-tayini/)
- PAH (Poliaromatik Hidrokarbonlar) Tayini
- PCB (Poliklorlu Bifeniller) Tayini
Yönetmelik
Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Neden Olduğu Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliği
Tebliğ
Biyolojik İzleme Tebliği – Ekler
Yer Üstü Suları, Yer Altı Suları Ve Sedimentten Numune Alma Ve Biyolojik Örnekleme Tebliği – Ekler
Dip Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği Ekler