SİNTROPİK TARIM
Sintropik Tarım, bozulmuş toprak biyoçeşitliliğini geri kazandıran dinamik, ardışık ve ekonomik olarak uygulanabilir ekosistemler yaratmamıza izin veren, rejeneratif tarıma yenilikçi bir yaklaşımdır. Syntropic Farming, doğanın karmaşık sistemini anlayarak ve saygı duyarak, ormanların doğal yenilenmesini taklit eder ve gıda üretim sistemlerimizin uyumlu bir entegrasyonunu sağlar.
Sintropik tarımın birincil amacı gezegeni yeniden ağaçlandırmaktır. Üretken ormanlar yaratmanın ezici nihai hedefi ile ağaç dikmeyi teşvik etmek için tasarlanmış bir tarım şeklidir.
Peki sintropik tarım tam olarak nedir? Sintropik tarım, ardışıklığın tüm aşamalarında verim sağlamak, kendi verimliliğini oluşturmak ve nihai amacı yapı ve işlevi taklit eden üretken bir orman yaratmak amacıyla, pazar bahçeciliğini ve malç tarımsal ormancılığını taklit eden yoğun bir tarımsal ormancılık biçimidir.
Püf noktaları:
- Toprağı kapalı tutun
- Fotosentezi en üst düzeye çıkarın
- Tabakalaşma
- Senkronizasyon
- Doğal ardıllık
- Yönetmek
Toprağı kapalı tutmak, sintropik tarımda, düzenli olarak budanan veya toprağa uygulanmak üzere kesilen büyük miktarlarda biyokütle yetiştirilerek yapılır. Sintropik tarım, kuzeyden güneye ağaç sıraları düzenleyerek fotosentezi en üst düzeye çıkarmayı amaçlar. Bu, yalnızca kontur ekimi kullanarak suyu yönetmenin aksine, birincil tasarım yerleşim stratejisidir. Ek olarak bu, son derece yüksek bir ekim yoğunluğu ile sağlanır; metrekare başına 20-40 bitki/tohum/kesme. Bu bitkiler, bir bitkinin en uygun habitatta nerede büyüdüğünü ifade eden tabakalaşma ilkesine dayalı olarak düzenlenir. Doğal ardışıklık, bu bitkilerin, bir ormanın olgunlaştığı ardışıklık aşamaları olan plasenta aşamasından ikincil aşamaya ve son olarak doruğa kadar zaman içinde nasıl düzenlendiğidir. Sistem yönetilen bir art arda hareket ederken bile, tüm sistem sürekli olarak farklı katmanlardaki bitkilerle doldurulmalıdır.
Senkronizasyon, bir verim elde etmek, sonraki türler için yer açmak ve budamadan sonra meydana gelen farklı kök hormonlarının salınımı yoluyla yeni büyümeyi teşvik etmek için hasat ve budama yoluyla bitki biyokütlesinin çıkarılması eylemini ifade eder. Yönetim, bunun yoğun bir şekilde yönetilen bir sistem olduğunu ima eder.
Feyza YALÇIN
Sosyolog
KAYNAKLAR
porvenirdesign.com