VOC – UÇUCU ORGANİK BİLEŞİK ANALİZİ
VOC – Uçucu organik bileşikler, potansiyel güvenlik ve çevre sorunlarına yol açar. VOC’ler, uçucu bileşenler içeren veya bunlarla üretilen ürün ve malzemelerden yayılır. Bu bileşenler zamanla gaz olarak yayılır. İzin verilen seviyelerin üzerinde mevcut olduğunda, VOC’ler sağlığa son derece zararlı olabilir .
Uçucu organik bileşikler (VOC’ler) ve yarı uçucu organik bileşikler (SVOC’ler), endüstriyel süreçlerde yaygın olarak kullanılan ve insan sağlığına yönelik riskleri nedeniyle yüksek düzeyde regüle edilen kimyasallardır.
VOC’yi saptamak, tanımlamak ve ölçmek için kullanılan en yaygın teknik, alev iyonizasyonlu (FID), elektron yakalamalı (ECD) veya kütle spektrometrisi (GC-MS) algılamalı gaz kromatografisidir. Bir algılama yönteminin seçimi, çeşitli analitik parametrelerin ve düzenleyici gereksinimlerin dikkate alınmasını gerektirir.
Kütle spektrometrisi, bileşik tanımlamada daha yüksek bir güven derecesi nedeniyle, voc’lerin tespiti için genellikle tek başına GC’nin yerini almıştır. Bununla birlikte, birçok uçucu maddenin rutin olarak izlenmesi bugün hala Gaz Kromatografisi tespiti ile gerçekleştirilmektedir. GC-MS yöntemleri kullanılarak analitler, elde edilen kütle spektrumları ve alıkonma süreleri, aynı GC-MS koşulları altında elde edilen kalibrasyon standartları için referans spektrumları ve alıkonma süreleri ile karşılaştırılarak tanımlanır.
Feyza YALÇIN
Kimyager
KAYNAKLAR
https://www.thermofisher.com/