YANMA KAYBI (LOI)
Yanma kaybı, bir numunenin içeriğinin bir kısmının yanmasına veya buharlaşmasına neden olacak şekilde yüksek sıcaklığa ısıtıldıktan sonra numunenin ağırlık değişiminin ölçülmesi sürecini tanımlar.
Isıtma işlemi sırasında numunenin ağırlık değişimi izlenir ve bu, örneğin tortu, çamur, toprak ve atık gibi malzemelerdeki organik madde içeriğinin belirlenmesinde gereklidir. Çimento, kireç, kalsine boksit ve refrakterler gibi inorganik malzemeler de yanma kaybıyla test edilebilir.
Analiz sırasında kaybolan uçucu malzemeler tipik olarak birleştirilmiş su (örneğin hidratlar) ve karbonatlardan gelen CO2’den oluşur.
Kalite testi olarak kullanılabilir ve uçucu organik maddelerin numuneden uzaklaştırılmasını sağlar.
Yanma Kaybı Hesaplaması
Bir numunenin Yanma Kaybı, bir mineralin element veya oksit analizi olarak rapor edilir. Bir numunenin yanma sırasında yüksek sıcaklıklara maruz bırakılmadan önceki ve sonraki ağırlığı karşılaştırılarak hesaplanır. Yanma Kaybı hesaplaması, numunedeki organik madde miktarını temsil eder.
LOI’nin nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin yaygın bir yöntem aşağıdaki gibidir:
Numuneyi eklemeden önce boş bir kroze tartılır ve kaydedilir. Numune krozeye konulur ve kroze tekrar tartılır. Numune ağırlığı, boş pota ağırlığının yeni ağırlıktan çıkarılmasıyla belirlenir. Numune daha sonra numune materyalinin kurutulması için gerektiği şekilde kurutma fırınına yerleştirilir. Soğuduktan sonra kroze yeniden tartılır (fark numunenin su içeriğini verir).
Kül fırını daha sonra istenen sıcaklığa ayarlanır ve numune gerekli süre boyunca yakılır. Soğuduktan sonra kroze tekrar tartılır. Bu ağırlık ile kuru ağırlık arasındaki fark organik içeriği verir.
Toprak; minerallerden, canlı organizmalardan, sudan ve daha başka organik maddeden oluşur. Toprak verimliliği organik madde içeriğinden etkilenir. Tarım toprağında yüksek organik madde, su tutma kapasitesinin artmasına yardımcı olur, toprağın pH değişikliklerine dayanma yeteneğini geliştirir ve topraktaki canlı organizmalar için besin sağlar. Bu nedenle, toprağın organik maddesinin izlenmesi, tarımda doğrudan toprak yönetimi uygulamalarına yardımcı olabilir ve dolayısıyla toprağın organik madde kütlesini belirlemek için Yanma Kaybını kullanmak yararlı bir prosedürdür. Toprağın nem içeriğinin belirlenmesi de önemli bir süreçtir.
Feyza YALÇIN
Kimyager
KAYNAKLAR
https://www.carbolite-gero.com/