YEŞİL AKLAMA
Yeşil aklama, bir şirketin ürünlerinin çevreye ne kadar duyarlı olduğu hakkında yanlış bir izlenim veya yanıltıcı bilgi aktarma sürecidir. Yeşil aklama, tüketicileri bir şirketin ürünlerinin çevre dostu olduğuna veya gerçekte olduğundan daha fazla olumlu çevresel etkiye sahip olduğuna inandırmak için asılsız bir iddiada bulunmayı içerir.
Ek olarak, bir şirket, şirketin çevreye zarar veren uygulamalara katılımını gölgede bırakmak için bir ürünün sürdürülebilir yönlerini vurgulamaya çalıştığında yeşil aklama meydana gelebilir.
Çevresel görüntülerin, yanıltıcı etiketlerin ve ödünlerin gizlenmesi yoluyla gerçekleştirilen yeşil aklama, yanlış bilgileri, yanlışları veya hoş olmayan bir durumu olduğundan daha az kötü göstermek amacıyla kasten gizlemek için yanlış bilgilerin kullanılması anlamına gelen “aklama” terimi üzerinde yapılan bir oyundur.
TEMEL ÇIKARIMLAR
- Yeşil aklama, çevreye duyarlı ürünlere yönelik artan talepten yararlanma girişimidir.
- Yeşil aklama, bir şirketin veya ürünlerinin çevreye duyarlı veya dost olduğu konusunda yanlış bir izlenim verebilir.
- Eleştirmenler, bazı şirketleri sosyal açıdan sorumlu veya çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) yatırım hareketinden yararlanmak için yeşil aklama yapmakla suçladılar.
- Gerçekten yeşil ürünler veya işletmeler, iddialarını gerçekler ve ayrıntılarla destekler.
Yeşil Aklama Nasıl Çalışır?
“Yeşil parlaklık” olarak da bilinen yeşil aklama, daha doğal, daha sağlıklı, kimyasal içermeyen, geri dönüştürülebilir veya doğal kaynakları daha az israf eden anlamına gelen, çevreye duyarlı ürünlere yönelik artan talepten yararlanma girişimidir.
Terim, otel endüstrisinin yeşil aklamanın en bariz örneklerinden birini tasarladığı 1960’larda ortaya çıktı. Otel odalarına misafirlerden çevreyi korumak için havlularını tekrar kullanmalarını isteyen notlar astılar. Oteller daha düşük çamaşırhane masraflarından faydalandı.
Daha yakın zamanlarda, geleneksel enerji şirketleri gibi dünyanın en büyük karbon yayıcılarından bazıları kendilerini çevrenin şampiyonları olarak yeniden markalaştırmaya çalıştılar. Ürünler, yeniden adlandırma, yeniden markalama veya yeniden paketleme süreciyle yeşile boyanır. Yeşil aklanmış ürünler, rakip markalardan daha doğal, sağlıklı veya kimyasal madde içermediği fikrini aktarabilir.
Şirketler, temiz enerji veya kirliliği azaltma çabalarını öne çıkaran basın bültenleri ve reklamlar yoluyla yeşil aklama faaliyetlerine giriştiler.
Gerçekte, şirket yeşil inisiyatiflere anlamlı bir bağlılık göstermiyor olabilir. Kısacası, ürünlerinin çevre açısından güvenli olduğu veya bazı yeşil faydalar sağladığı yönünde asılsız iddialarda bulunan şirketler, yeşil aklama işlemine dahil olmuşlardır.
Yeşil Aklama Örnekleri
Aşağıda, yeşil aklama olarak kabul edilebilecek asılsız iddia örneklerinin bir listesi bulunmaktadır.
- Yeni bir duş perdesi içeren plastik bir paket “geri dönüştürülebilir” olarak etiketlenmiştir. Paketin mi yoksa duş perdesinin mi geri dönüştürülebilir olduğu belli değil. Her iki durumda da, küçük bileşenler dışında paketin herhangi bir kısmı veya içeriği geri dönüştürülemiyorsa etiket yanıltıcıdır.
- Bir yer halısı, “öncesine göre %50 daha fazla geri dönüştürülmüş içerik” olarak etiketlenir. Aslında, üretici geri dönüştürülmüş içeriği %2’den %3’e çıkardı. Teknik olarak doğru olsa da mesaj, halının önemli miktarda geri dönüştürülmüş elyaf içerdiğine dair yanlış bir izlenim veriyor.
- Bir çöp torbası “geri dönüştürülebilir” olarak etiketlenir. Çöp torbaları, depolama sahasında veya yakma fırınında normalde diğer çöplerden ayrılmaz, bu nedenle herhangi bir amaçla tekrar kullanılmaları pek olası değildir. İddia yanıltıcıdır çünkü anlamlı bir faydanın olmadığı yerde çevresel bir fayda olduğunu öne sürer.
Yeşil aklamanın yaygın bir biçimi, yanıltıcı etiketlemeye yer vermek veya çevreye zarar vermeyen uygulamaları ince yazıya gömmektir. Bu, belirsiz ve doğrulanamayan “çevre dostu” veya “sürdürülebilir” gibi terminolojilerin kullanımını içerebilir. Doğa veya yaban hayatı görüntüleri, ürün yeşil olmasa bile çevre dostu olma anlamına gelebilir. Şirketler ayrıca yeşil uygulamaları vurgulamak ve zararlı olan diğerlerini gizlemek için araştırmadan elde edilen verileri özenle seçebilir. Bu tür bilgiler, şirketin finanse ettiği veya kendi yürüttüğü önyargılı araştırmalardan bile gelebilir.
Yeşil aklamayı nasıl tespit edebilirsiniz?
Yeşil aklama devam ediyorsa, genellikle bir şirketin ileri sürdüğü iddiaları destekleyecek hiçbir kanıt yoktur. Bazen doğrulama zor olabilir, ancak üçüncü taraf araştırmalara ve analist raporlarına bakabilir ve ürünün içerik listesini kontrol edebilirsiniz. Gerçek yeşil ürünler genellikle resmi bir inceleme kuruluşu tarafından onaylanır ve bu kuruluşlar açıkça etiketlenir.
Yeşil aklama neden kötüdür?
Yeşil aklama aldatıcı ve etik dışıdır çünkü gerçekten çevre dostu şirket veya ürünler arayan yatırımcıları ve tüketicileri yanıltıyor. Çoğu zaman yeşil ürünler yüksek fiyatlara satılabilir, bu da onları daha pahalı hale getirir ve bu da tüketicilerin fazladan ödeme yapmasına neden olabilir. Yeşil aklama ortaya çıkarsa, bir şirketin itibarına ve markasına ciddi şekilde zarar verebilir.
Feyza YALÇIN
Sosyolog
KAYNAKLAR
https://www.investopedia.com/