YEŞİL BİNA SERTİFİKASI İÇİN GÜRÜLTÜ ÖLÇÜMÜ

Yeşil Bina Sertifikası için gürültü ölçümlerinin TS ISO 1996-2 standardına uygun şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Yeşil sertifika bina modüllerinin ilki ‘Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi’ modülüdür. Bu modülün genel amacı, sürdürülebilir yeşil binalar hedefinde yapılacak hem yeni hem de mevcut binaların; tüm sistemin ve sürecin projenin başından itibaren planlandığı, tüm proje paydaşlarının katılımı ile bütünleşik bir proje teslim süreci oluşturarak; performans beklentilerine uygun olarak tasarlanmasının, yapılmasının ve yönetilmesinin sağlanmasıdır.

YEŞİL BİNA SERTİFİKASI İÇİN GÜRÜLTÜ ÖLÇÜMÜBütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi (BBT) altı ana tema ve bu altı ana temayı tanımlayan kriterlerden ve her bir kriter için tamamlanması beklenen gerekliliklerden oluşmaktadır. Modülün ikinci teması ‘Bütünleşik Tasarım’ temasıdır ve bu temanın beşinci kriteri ise ‘İşitsel Konfor’ üzerinedir. İşitsel konfor kriteri, işitsel konforu sağlamaya ilişkin projelerin; bütünleşik tasarım çerçevesinde hazırlanmasını amaçlamaktadır. Diğer bir deyişle bütünleşik tasarım çerçevesinde, binada bulunan sabit ekipmanın yaydığı gürültünün yakındaki gürültüye çok hassas binalara ve alanlarda etkisini kontrol altına almak amaçlanmaktadır.

BBT işitsel konfor kriterden tam kredi almanın gerekliliği ‘Akustik Projesi’ hazırlanmasıdır. Bunun için ise aşağıdaki koşullardan birinin sağlanması gerekir:

(1) Binanın 800 metre yarıçapındaki çevresinde çok hassas kullanımlı bina ya da alanlar (Konut, yataklı hizmet veren sağlık kurumları, eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri, canlı müzik izni almış olan oteller hariç diğer oteller, açık arazideki ve yerleşim alanı içindeki sessiz alanlar gibi kullanımlar) bulunmamasının harita ile kanıtlanması durumunda kriter gerekliliği sağlanır.

(2) Binanın dış cephesinde, çatısında veya binaya ait açık alanda; havalandırma, ısıtma, soğutma ekipmanı ve benzeri sabit ekipman bulunmamasının proje ile kanıtlanması durumunda kriter gerekliliği sağlanır.

(3) Binanın 800 metre yarıçapındaki çevresinde çok hassas kullanımlı bina ya da alan (Konut, yataklı hizmet veren sağlık kurumları, eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri, canlı müzik izni almış olan oteller hariç diğer oteller, açık arazideki ve yerleşim alanı içindeki sessiz alanlar gibi kullanımlar) bulunması durumunda, hazırlanan ‘Gürültü Raporu’ ile, binada bulunan sabit ekipmanın gürültüsünün, en yakın gürültüye çok hassas kullanımlı bina veya alandaki mevcut arka plan gürültüsünü aşmamasının kanıtlanması durumunda kriter gerekliliği sağlanır. Belirtilen gerekliliklerden biri yerine getirildiğinde tam kredi alınabilmektedir.

Kriter gerekliliğinin ‘Gürültü Raporu’ ile sağlanması durumunda, aşağıdaki yöntemlerin kullanılması zorunludur. Arka plan gürültüsünün belirlenmesi için değerlendirilecek çok hassas kullanımlı bina ya da alanda; (Konut, yataklı hizmet veren sağlık kurumları, eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri, canlı müzik izni almış olan oteller hariç diğer oteller, açık arazideki ve yerleşim alanı içindeki sessiz alanlar gibi kullanımlar) ya ortalama bir günde 24 saatlik gürültü düzeyi ölçüm yapılmalı, ya da gerekçelendirilerek seçilecek en sessiz saatte gürültü düzeyi ölçümü yapılmalıdır. Gürültü düzeyi ölçümleri TS ISO 1996-2 standardına uygun şekilde gerçekleştirilmelidir. Binada bulunan sabit ekipmanın gürültüsünün, en yakın gürültüye çok hassas kullanımlı bina veya alana etkisi; TS ISO 9613-2 standardına göre hesaplanmalıdır.

Bu standartların içeriği şu şekildedir;

Türk Standartları Enstitüsü (2009) TS ISO 1996-2. Akustik- Çevre Gürültüsünün Tarifi, Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi- Bölüm 2: Çevre Gürültü Seviyelerinin Tayini. Türk Standartları Enstitüsü (2006) TS ISO 9613-2. Akustik- Sesin Dışarıda Yayılırken Azalması- Bölüm 2: Genel Hesaplama Yöntemi.

‘Gürültü Raporu’ aşağıdaki hususları içermelidir:

  1. Gürültü kaynağı (Binanın dış cephesinde, çatısında veya binaya ait açık alanda; havalandırma, ısıtma, soğutma ekipmanı ve benzeri sabit ekipmanlar) verileri
  2. Alıcı (En yakın gürültüye çok hassas kullanımlı bina veya alan) verisi
  • TS ISO 1996-2 standardına uygun arka plan gürültü ölçüm raporu
  1. TS ISO 9613-2 standardına uygun alıcıda gürültü düzeyi hesaplama verisi
  2. Ölçülen arka plan gürültüsü ve hesaplanan alıcı gürültü düzeyi karşılaştırması
  3. Alıcıdaki gürültünün istenen düzeyde olmaması durumunda; alınan önlemler ve yeni gürültü hesapları ile uygunluğun kanıtlanması

 

 

Feyza YALÇIN

Sosyolog/Laboratuvar Yöneticisi

 

KAYNAKLAR

www.resmigazete.gov.tr


Adresimiz

Ali Kuşçu Mahallesi, Yavuz Selim Caddesi, No: 50, Fatih/İstanbul

İletişim Bilgilerimiz


+90 212 621 23 40+90 212 621 23 59info@haliccevre.com

Sosyal Medya Hesaplarımız


Merhaba
1
Merhaba
Mesajınıza hafta içi 07:30 - 17:00 saatleri arasında dönüş yapılacaktır.