YEŞİL BİNA SERTİFİKASI İÇİN TERMAL KONFOR ÖLÇÜMÜ
Yeşil Bina Sertifikası için Isıl Memnuniyetsizlik Yüzdesinin (PPD İndisinin) ve Ortalama Isıl Duyu Göstergesinin (PMV indisinin) TS EN ISO 7730 standardında belirtilen koşulları sağlaması gerekmektedir.
Isıl Memnuniyetsizlik Yüzdesi (PPD indisi): Aynı ortamdaki kullanıcılar arasında, ısıl açıdan memnuniyetsiz durumda olanların oranını yüzdesel olarak ifade eden bir parametredir. Ortalama Isıl Duyu Göstergesi (PMV indisi): Aynı ortamdaki çok sayıda kullanıcının bulundukları ortamda, ısıl açıdan nasıl hissettikleri ile ilgili ortalama değeri içeren bir parametredir. (Örneğin; +3 sıcak, 0 nötr, -3 ise soğuk hissedildiği anlamını taşır.)
Yeşil sertifika bina modüllerinin ikincisi ‘İç Ortam Kalitesi’ modülüdür. Bu modülün genel amacı, görsel, işitsel, ısıl konfor koşullarının ve iç hava kalitesinin iyileştirilmesini hedefleyen değerlendirme ve önlemlerin tasarım sürecine dahil edilmesi yoluyla kullanıcılar açısından sağlık ve konforun, pasif (doğal aydınlatma, doğal havalandırma, pasif iklimlendirme, mimari akustik gibi) ve aktif sistemler (yapma aydınlatma, aktif havalandırma, ısıtma sistemleri gibi) aracılığıyla sağlanmasının yanı sıra; konu ile ilgili farkındalığın, verimliliğin, üretkenliğin ve memnuniyetin de arttırılmasıdır. İç Ortam Kalitesi ana modülü; dört sürdürülebilirlik teması ve bu dört sürdürülebilirlik temasını tanımlayan kriterlerden ve her bir kriter için tamamlanması beklenen gerekliliklerden oluşmaktadır.
Modülün üçüncü teması ‘Isıl Konfor’ temasıdır ve İç mekanda kullanıcıların ısıl açıdan konforlu olduğunun, uluslararası standartlara uygun şekilde gösterilmesi amaçlanmaktadır. Düzenli olarak kullanılan mahal: En az 30 dakika boyunca kullanıcısı olan mahallerdir. Düzenli olarak kullanılan tüm mahaller için ‘Fanger Metodu’na göre hesaplanan PPD indisinin standartlarca belirtilen sınır değerin altında olduğunun gösterilmesi ve PMV indisinin TS EN ISO 7730 standardında belirtilen koşulları sağlaması beklenmektedir. İOK 03 Isıl Konfor ana teması kullanıcıların ısıl açıdan konforlu hissetmeleriyle ilgili ulusal ve uluslararası standartlarca kabul edilen kriterleri dikkate almaktadır. Bu ana temadan kredi alınabilmesi için yerine getirilmesi gerekenler ile ilgili açıklamalar aşağıda yer almaktadır.
- Isıl konfor analizleri TS EN ISO 7730 standardında açıklanan ‘Fanger Metodu’na göre yapılmalıdır. Bu metot kullanılarak, binanın düzenli olarak kullanılan tüm mahalleri için PPD ve PMV indisleri hesaplanmalıdır. Bu indisler, ‘Tanım ve Kısaltmalar’ bölümünde açıklanmıştır.
- Zorunlu Kriter: Sağlık ve eğitim amaçlı kullanılan binalarda PPD ve PMV indisleri ile ilgili Tablo 6.31 ve Tablo 6.32’de verilen zorunlu koşullar sağlanmalıdır.
Isıl konfor hesaplamaları, ısıl modelleme araçları aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir. PMV ve PPD indisleri için hesaplanan değerlerine karşılık gelen kredi miktarları yeni binalar için Tablo 6.31’de, mevcut binalar için ise Tablo 6.32’de sunulmuştur. Tablolardan görüldüğü gibi, yeni binalarda ısıl konfor kredisi kazanılabilmesi için PPD < %10 ve -0.5 < PMV < +0.5 şartlarının sağlanmış olması gereklidir. Bu şartlar sağlandığında, eğitim ve sağlık binaları dışındaki bina türlerinde ilgili kredinin tamamı alınabilmektedir. Eğitim ve sağlık binalarında, bu şartın sağlanması zorunlu olup; kredi kazanılabilmesi için ise PPD < %6 ve -0.2 < PMV < +0.2 şartlarının sağlanması gerekmektedir. Mevcut binalar için ise eğitim ve sağlık binaları dışında PPD < %15 ve -0.7 < PMV < +0.7 şartlarının sağlanması koşuluyla da ilgili kredinin bir bölümünün kazanılabildiği görülmektedir.
Tablo 6.31: Yeni Binalar İçin PPD ve PMV Hesap Sonuçlarına Karşılık Gelen Krediler
Tablo 6.32: Mevcut Binalar İçin PPD ve PMV Hesap Sonuçlarına Karşılık Gelen Krediler
Her bir ısıl zon için ‘Fanger Metodu’na göre yapılan değerlendirmeler sonucunda belirtilen koşulların sağlandığını gösteren konunun uzmanı tarafından hazırlanmış dokümanın başvuru sahibi tarafından teslim edilmesi gerekmektedir.
Feyza YALÇIN
Sosyolog/Laboratuvar Yöneticisi
KAYNAKLAR