ATIKSUDA ŞAHİT NUMUNE
Şahit numune analiz sonuçlarına yapılabilecek itirazların çözümünde kullanılacak, esas numune ile aynı koruma koşulları altında alınarak ve eş zamanlı olarak Bakanlıkça yetki verilen laboratuvarlara tesis sahibi tarafından gönderilen ve yetkili laboratuvarca analizi yapılan numunedir.
Atıksu numune alımlarında bilindiği üzere numune almaya gelecek yetkili laboratuvarlar MELBES(Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi) sistemi üzerinden belirlenmektedir. Tesis sahipleri isterler ise numune alımı sırasında şahit numune talebinde bulunabilirler. Esas numune ile şahit numune raporlarında uyuşmazlık olduğu durumlarda tesisten tekrar yeni bir numune alınır ve Çevre Referans Laboratuvarına gönderilir ve bu numune alımında ikinci bir şahit numune alınmaz.
Şahit numune aldırmak isteyen tesis sahibi/yetkilisi numune alımından önce esas numune almaya gelen bakanlıkça yetkili laboratuvara bildirir ve bu durum numune alma tutanağına işlenir. Esas numune almaya gelen laboratuvar aynı nitelikteki numuneyi hazırlayarak tesis yetkilisine mühürlü bir şekilde teslim eder. Buradan sonraki en önemli husus şahit numunenin analiz yapacak tesis sahibi/yetkilisinin istediği bakanlıkça yetkili laboratuvara gönderilme hususudur. Esas numuneyi alan yetkili laboratuvar süreye bağlı değişebilecek parametreler açısından ne kadar süre içinde teslim edileceğini belirtir. Bu bilgiler şahit numunenin analizini yapacak yetkili laboratuvardan öğrenilebilir. Örneğin askıda katı madde parametresinin numune alımından sonra 24 saat içerisinde analiz edilmesi gerekmektedir.
İç izleme için alınan esas numune uygun çıkmaması durumunda numune alımı gerçekleştirilen bölgenin İl Müdürlüğüne esas numuneyi alan yetkili laboratuvar bilgi verir ve numune alma tarihini takip eden 10 iş günü içerisinde 2 numune daha alınarak bu 3 numunenin sonuçlarının ortalaması alınır. Bu 3 sonucun ortalaması uygun olmaması halinde firmaya cezai işlem uygulanır.
Tesis sahibi/yetkilisi esas numune ile birlikte şahit numunede aldırdığında sonuçları karşılaştırabilecek olası sorunlara itiraz edebilecektir.
İlker CİVİL – Çevre Mühendisi
Laboratuvar Sorumlusu
Diğer Blog Yazılarımız İçin: https://haliccevre.com/blog/ Okumak İsteyebilirsiniz: Dip Tarama Malzemesinin Çevresel Etkileri ve Yapılan Analizler