KARBON KARASI

Karbon karası yada diğer bir adıyla is karası; bir çok alanda kullanılan ve adında anlaşılacağı gibi siyah renkli bir pigmenttir. Tanecikleri o kadar küçüktür ki; üzerinizde kıyafetiniz olduğu halde, kumaşın dokularının arasından sızarak teninizi boyayabilir. İçeriğinde %95 oranından daha fazla karbon elementi barındırır. Az miktarlarda içerdiği diğer elementler genellikle; nitrojen, hidrojen ve oksijendir. Siyah gözükmesinin sebebi elbette ki görünür ışık bandında hiç ışık yaymamasıdır.

KARBON KARASI

Kauçuk endüstrisinde katkı maddesi olarak kullanıldığından, ilişkili birçok sektör için önemli bir kimyasaldır. Bunların başında da otomobil lastiği gelir. Onun dışında topuk ve taban lastiği yapımında, hortum, kablo, bazı makine parçalarının üretiminde de önemli bir role sahiptir. Bazı sektörlerde ise renk verici olarak kullanılır. Verniklerde plastiklerde, boyada; siyah kağıt, karbon kağıdı ve tabiki mürekkep üretiminde siyahlığı karbon karası sağlar.

Çok eski çağlarda bile, özellikle Mısır ve Çin uygarlıklarında, yağ lambasından çıkan alevlerin soğuk bir yüzeye tutulmasıyla elde edilen is, toz hale getirilip reçine benzeri malzemelerle karıştırmak suretiyle mürekkep üretilirdi. Bu metot karbon karası üretimi için günümüzde bile hala kullanılıyor olsa da; temel olarak hidrokarbonların ekzotermik bozunması yada termaloksidasyon yöntemleri ile üretilir. Her ikisinde de nihai amaç hidrokarbonların karbon ve hidrojen bileşenlerine kadar parçalanmasıdır.

Karbon karası hangi metot ile üretildiğine bağlı olarak farklı partikül, agrega ve aglomera boyutuna sahip olur. Bu farklı boyutlara bağlı olarak da adlandırması yapılır. Buna göre öncelikle iki türe ayrılır:

  1. Sert Türler: Bunlara ‘Hard Black’ de denir. Bu da kendi içinde ikiye ayrılır:
  • HAF (High AbrasionFurnace)
  • ISAF (IntermediateSuperAbrasionFurnace)

Yumuşak Türler: Bunlara ‘Soft Black’ de denir. Bu da kendi içinde ikiye ayrılır:

  • FEF (FastExtrusionFurnace)
  • GPF (General PurposeFurnace)

 

Feyza YALÇIN
Kimyager

 

Diğer Blog Yazılarımız İçin: https://haliccevre.com/blog/                                                         Okumak İsteyebilirsiniz: Kristalin Slika Maruziyeti ve Silikozis

 

Kaynak:
https://www.carbonblack.com
http://www.carbonblack.jp


Adresimiz

Ali Kuşçu Mahallesi, Yavuz Selim Caddesi, No: 50, Fatih/İstanbul

İletişim Bilgilerimiz


+90 212 621 23 40+90 212 621 23 59info@haliccevre.com

Sosyal Medya Hesaplarımız


Merhaba
1
Merhaba
Mesajınıza hafta içi 07:30 - 17:00 saatleri arasında dönüş yapılacaktır.