KUM HAVUZU ve SİLİKOZİS TEHLİKESİ
Silikozis Nedir?
Silikozis en eski meslek hastalıklarından bir tanesidir. Solunum yoluyla alınabilecek büyüklükteki silika tozlarının akciğerlerde kalıcı ve git gide ilerleyen hasara yol açmasıyla ortaya çıkan önemli bir akciğer hastalığıdır. Maruz kalma süresi ve oranına göre de etki gücü değişen bu hastalığın geri dönüşü mümkün değildir. 0,1-5,0 mikron boyutundaki tozlar solunabilir toz sınıfına girerler.
Solunabilir Toz Nedir?
Silika bir mineraldir ve normalde kristal ya da kristal olmayan formlarda bulunabilir. Özellikle kristal formda olanı ezme, kesme, yontma gibi fiziksel muameleler sonucu solunabilir toz çıkmasına neden olur ve buna genellikle 10 mikrondan küçüktür. Dolayısıyla göz ile görmek mümkün olmaz fakat bu boyuttaki tozlar çok rahat bir şekilde ciğerlerin en derinlerine kadar gidebilir. 0,5 mikron ve üzeri büyüklüğe sahip toz parçaları akciğerden bir şekilde atılabilir aslında ama daha küçük boyutlular için bu durum söz konusu değildir.
Deniz Kumu ve Parktaki Kum Havuzu Arasındaki Fark
Deniz kumunun ana yapısı neredeyse tamamen silisten oluşur ama kum tanecikleri 100 mikron civarı olduğu için silikozise neden olmaz. Yine de aynı durum çocukların oynadıkları kum havuzları için geçerli değildir. Çünkü bu havuzlardaki kum çocuklar üzerinde oynadıkça ufalanır, ezilerek tozlaşır ve akciğere girip oraya yapışacak kadar küçük taneli bir hale gelebilir.
Silika zaten Çevresel Sağlık Tehlike Değerlendirme Ofisi (OEHHA)’ nın Öneri 65 listesinde yer alan bir kimyasaldır. Bu liste Kaliforniyalılara kansere, doğum kusurlarına veya diğer üreme zararlarına neden olan kimyasallara önemli maruz kalma durumları hakkında bunlara sebep olan işletmelerin uyarı mahiyetinde bilgi vermesini gerektirir.
Feyza YALÇIN
Kimyager
Diğer Blog Yazılarımız İçin: https://haliccevre.com/blog/ Okumak İsteyebilirsiniz: Formaldehit ve Formaldehit Maruziyeti
Kaynaklar:
http://www.esrefatabey.com.tr/
http://www.meslekhastaligi.org